Újabb majomhimlős eseteket regisztráltak Magyarországon

Újabb majomhimlős eseteket regisztráltak Magyarországon

Négyéves ghánai majomhimlős kislány bőrfekélyei (Fotó: CDC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei – közölte az NNK pénteken az MTI-vel.

Mint írták, egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve – közölték az MTI érdeklődésére.

A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van – áll a közleményben. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.  A fertőzés tüneteiről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiküldött eljárásrendről ITT olvashatnak.

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon, egy 38 éves férfinél mutatták ki a betegséget.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa nemrég aggodalmának adott hangot, mivel az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vizsgálata alapján jelenleg legalább két különböző himlőjárvány zajlik Európában és Amerikában. Ráadásul szakemberek úgy vélik, hogy sokkal komolyabb a majomhimlő terjedése, mint ahogy azt eddig feltételezték.