Újabb nagyarányú halpusztulás a Velencei-tóban

Újabb nagyarányú halpusztulás a Velencei-tóban

Tüntetés a Velencei-tóért Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1500-1800 kilogrammnyi hal pusztult el az elmúlt napokban a Velencei-tóban – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) még kedden.

Mint közleményükben írták, június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5 százalékát érintette. Sajnos augusztus 13-án újabb, de a júniusinál kisebb intenzitású halpusztulás kezdődött a vízterületen.

Hozzátették: a jelenséget észlelve a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége munkatársaival és a horgászszervezetek önkénteseivel ismét azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség újbóli elrendelését a mért adatok jelenleg nem indokolják. A helyszíni tapasztalatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint a termete okán látványosabb busa volt, de sajnos ponty, amur, süllő, balin, angolna és harcsa is volt az elhullott halak között.

Az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban kezdtek pusztulni a halak. Vasárnap délután az érkező időjárás-változás hatásaként erős légnyomáscsökkenés történt, melynek következményeként vélhetően – az elhullott halakon látható tünetek alapján – lokális ammónia-felszabadulás is történhetett. Emiatt vasárnap délután és hétfő délelőtt között további halpusztulások voltak észlelhetők a tó egyes részein, különösen a Sukoró-Velence térségében lévő evezőspálya területén. 

Jó hír, hogy hétfő délután óta nem észlelhető újabb elhullás, az érkező élénkülő légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy súlyos mértékű halpusztulás kialakulását. A kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett. A kedd déli adatok alapján, az elmúlt négy napban lezajlott halpusztulás – ideértve a már 70 százalékban összegyűjtött és a még tavon látható tetemeket – mennyisége összesen 1500-1800 kg-ra becsülhető. Annak ellenére, hogy a keddi szeles időjárás jelentősen megnehezítette a munkát, az elhullott halak jelentős részét már sikerült összegyűjteni – köszönhetően a civil önkéntesek, valamint a tavon működő strandok és kempingek segítségének is. A tervek alapján – ha nem történik újabb halpusztulás – a gyűjtés a hosszú hétvége kezdetére teljesen befejeződhet.

Jelenleg továbbra is megalapozottan kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel – tették hozzá..