Újabb NER-közeli várlakó

Újabb NER-közeli várlakó

(Fotó: Pixels.com/Niki Nagy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ért véget a Fideszhez közeli fontos emberek berendezkedése a budai Várban – derítette ki a 24.hu. Ezúttal Rákay Philip és családja jutott olcsó önkormányzati lakáshoz a Bécsi kapu téren. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége lakáscsere útján egy 60 négyzetméteres ingatlanhoz jutott hozzá egy olyan műemléképületben, amit nemrég 70 millióért újított fel az I. kerület. A lapnak az önkormányzat elárulta: Rákayék 2019 januárjában szerezték meg a lakás örökbérleti jogát, és havonta 39 ezer forintot fizetnek ezért a hivatalnak.

Rákay Philip politikai elköteleződését sosem rejtette véka alá – ő volt az, aki 2002-ben kétmillió Fidesz-szimpatizánst vizionált a Kossuth térre a két választás közötti pártgyűlésen –, míg feleségéről kiderült 2013-ban, hogy az asztrológia mellett a Fidesz tanácsadója. A hűség Rákay esetében is kifizetődő, ugyanis PR-cége, az SD & Watson Consulting Zrt. 2016-ban 166 millió, míg 2017-ben 146,9 millió forint nettó árbevételt ért el, illetve három prémium kategóriás autót – két Lexust és egy Volvót – lízingelnek.

A házaspár által néhány hónapja megszerzett lakás bérleti díja nem csak a piaci áraktól marad el messze, az önkormányzat által megszabott piaci áraknál is kevesebbet kell fizetniük. Ezt támasztja alá, hogy a Budavári Önkormányzat nemrég pályázati felhívást tett közzé, amelyben kilenc vári lakás bérleti jogát hirdette meg. Köztük van például egy 45 négyzetméteres egyszobás lakás is, aminek az induló bérleti díját 83 ezer forintban határozták meg. Tehát egy kisebb lakásért is több mint kétszer annyit kér az önkormányzat piaci alapon, mint amennyit Rákayék fizetnek.

A lakásügylet érdekessége, hogy a Bécsi kapu téri címre Rákay Philip szinte azonnal bejelentette egyik cégét, a tanácsadással foglalkozó Norton Consulting Zrt.-t, míg ugyanezt más esetben megtiltotta az önkormányzat, mondván, a cég székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy annak használatára a cég jogosult. Ehhez képest a 24.hu-nak azt írta Nagy Teodóra, a kerület jegyzője, hogy az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendelet lehetőséget ad arra, hogy a bérlők az ingatlant székhelyként bejelentsék a cégbíróságon.

A

portál megkereste Rákayt is lakásügyével kapcsolatban, aki az

újságíró szidalmazásán túl kijelentette, hogy

a lakásért cserébe egy értékes, felújított pesti öröklakást

adtak a Várban található, lepukkant állapotú ingatlanért

cserébe, amire rengeteget költöttek a műemléki előírások

figyelembe vételével.

A 24.hu az elmúlt hónapokban cikksorozatban mutatta be, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a budai Várban. Olyan ingatlanokhoz, amelyek nem magántulajdonúak ugyan, de a bérlők életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. A névsor a következő: Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg – Lázár János vadásztársa –, Palkovics László miniszter, Bayer Zsolt publicista, Valamint a kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás és a szülei. Orbán Viktor veje, Tiborcz István minap kapott zöld jelzést az önkormányzattól egy 370 millió forintot érő műemlékház megvételére, az I. kerület ugyanis lemondott az elővásárlási jogáról.