Újabb százmilliók a határon túli propaganda sajtóra

Újabb százmilliók a határon túli propaganda sajtóra

A színes-szagos Magyar7 hetilap legfrissebb számának ajánlója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodszor kap 475 millió forintot egy, az MKP-hoz közelálló felvidéki médiavállalkozás, melynek terméke alig fogy, cserébe viszont tökéletesen visszamondja a magyar kormánypropaganda szólamait. 

A Bethlen Gábor Alapítvány oldalán, meglehetősen eldugva található meg a bizonyíték: az úgynevezett bizottsági határozatok között egy mellékletben, kilencven fokkal elforgatva van egy pdf-formátumú táblázat (azért így, hogy minél nehezebb legyen megtalálni és keresni benne – a szerk.). Ennek harmadik sora ezt tartalmazza: Pro Média Alapítvány, az Alapítvány működési költségeinek és eszközfejlesztéseinek támogatása, Szlovákia, 474.650.000 Ft, egy összegben, 100%-os támogatási előlegként.

A kedvezményezett alapítvány adja ki a Felvidéken a Magyar7 nevű hetilapot, és működteti a ma7.sk portált. 

A 2/2020-as számú határozatot január 24-én írták alá. Másnap a ma7 oldalon egy véleménycikkben a következő mondat jelent meg: „Elégedetten csettinthetett Gyuri bácsi, amikor az Európai Parlament plenáris ülése múlt csütörtökön megszavazta a Lengyelország és Magyarország ellen indított elmarasztaló indítványt. (…) De hát magyarnak lenni manapság nem ugyanazt jelenti minden magyar számára, láthatjuk naponta a Dobrev-féle liberálbolsi különítmény brüsszeli garázdálkodását figyelve. Ők száz éve külföldről importálnák a demokráciát, éppen a Gyuri bácsi-féléktől.” Azt már nem írták meg, mennyire kényelmes a magyar adófizetők pénzéből tolni ezerrel a magyar kormánypropagandát. 

„Nincs szükség putyini propagandára, mert az orbáni sokkal hatékonyabb" - mondták hazánkról | Magyar Hang

A Pro Média immár másodszor kap 475 millió forintot: két éve az azóta megszűnt zoom.hu írt arról, hogy magyar kormánypénzből gründolnak új médiacsoportot a Felvidéken. 

„A ma7 médiacsalád működtetője a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen bejegyzett Pro Media Alapítvány. Az alapítványt – amely idén mintegy másfél millió eurós összegből gazdálkodik – a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül a magyar kormány támogatja. A több lépcsőben induló médiaprojekt a legnagyobb szabású kezdeményezés e téren Szlovákiában az 1989-es rendszerváltoztatás óta. Az új magyar médiacsaládot hiánypótlónak szánják, arculatát pedig a nemzeti-konzervatív értékek mentén határozták meg kivitelezői" – írta akkor az MTI.

Az alapítványt és médiatermékeit egyébként a felvidéki forrásaink egyértelműen a Magyar Közösség Pártjához kapcsolják. A lassan két éve működő színes-szagos hetilap nem tűnik piaci sikernek – nem merik auditálni, és ugyan nyomott áron, egy euróért árulják, piaci információk szerint 1500–1600 példányt tudnak eladni belőle hetente. Még úgy is, hogy az MKP-s önkormányzatoknak „illik megrendelniük”.

Mindeközben az évtizedek óta létező Vasárnap hetilap az auditált számok alapján hetente 19 ezer példányban fogy. A felvidéki magyar napilapból, az Új Szóból 14–15 ezer darabot adnak el naponta. Utóbbi két kiadványt ugyanaz a cég, a Duel-Press adja ki, és ők legutóbb még az Illyés Közalapítványtól kaptak magyarországi támogatást. Attól az állami alapítványtól, amelyet 2006. december 27-én szüntetett meg a Gyurcsány-kormány.