Újabb törvényt fogad el a fideszes többségű parlament az Európai Bizottság kedvéért

Újabb törvényt fogad el a fideszes többségű parlament az Európai Bizottság kedvéért

A parlament épülete (Fotó: Ivan Rohovchenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely újabb törvényt fogadhat el az Európai Bizottsággal (EB) történő megegyezés érdekében.

Az ülés a megszokottaktól eltérően nem hétfőn, hanem kedden 13 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd a napirend elfogadása után másfél órában interpellációk hangzanak el. Lefolytatják az EB-vel való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításának vitáját és szavaznak is róla.

Az előterjesztés – amelynek már a bizottsági jelentéseiről és az összegző módosító javaslatáról tárgyalnak a képviselők – gyorsítaná a közérdekű adat megismerésére irányuló pereket, továbbá létrehozná a bárki számára elérhető, nyilvános központi információs közadat-nyilvántartást, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait. Újabb másfél órában azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a képviselők a kormány tagjainak.

Az Országgyűlés megvitatja a törvényalkotási bizottság módosító javaslatát és jelentését a Novák Katalin köztársasági elnök által még a nyáron megfontolásra visszaküldött nemzetközi szerződéssel kapcsolatban. Az Európai Unió és tagállamai, valamint Katar közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt azért kifogásolta az államfő, mert az szerinte nem felel meg a magyar jog és a nemzetközi jog összhangjának biztosítását előíró alaptörvényi követelménynek és az egyezmény ideiglenes alkalmazásával kapcsolatban is voltak észrevételei.

(MTI)