Újabb ügyben függesztették fel Simonka György mentelmi jogát

Újabb ügyben függesztették fel Simonka György mentelmi jogát

Simonka György még mint a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjei (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn délután újabb ügyben függesztette fel a parlament Simonka György fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát. Ez a legfőbb ügyész indítványozására történt, miután „kétrendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt” vizsgálódnak a politikus ellen. Korábban 2018-ban függesztették fel Simonka György mentelmi jogát egy bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt már évek óta zajló nyomozás kapcsán. A politikus ugyanakkor kitartott és kitart amellett: ártatlan.

Ezúttal az a vád Simonka ellen az indítvány szerint, hogy „miután tudomást szerzett az általa szervezett bűncselekmények kapcsán indított adóhatósági eljárásokról, majd a büntetőeljárás megindításáról, utasításai és iránymutatása alapján az általa vezetett bűnszervezet közös védekezési stratégiát dolgozott ki. Az eljárások befolyásolásának ígéretével, anyagi előny kilátásba helyezésével, illetve esetenkénti kifizetésével, valamint nyomásgyakorlással a bűnszervezet tagjai több esetben is sikerrel törekedtek arra, hogy Simonka György és az érdekkörébe tartozó többi, hozzá kötődő tagjának felelősségét nem érintő, illetve azt jelentősen csökkentő vallomások szülessenek.”

Végül az Országgyűlés 174 igen szavazat mellett döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről. Simonka György az erről szóló szavazás előtt nem kívánt felszólalni. A parlament mentelmi bizottsága – a szokásjognak megfelelően – is támogatta Simonka mentelmi jogának felfüggesztését.