Újabb városokban nő meg a fertőzöttek száma, egy helyütt jelentős emelkedés várható

Újabb városokban nő meg a fertőzöttek száma, egy helyütt jelentős emelkedés várható

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. A 37. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Budapest központi területén emelkedett az új koronavírus örökítőanyagnak koncentrációja is – közölte a a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarországon meredeken emelkedik az aktív fertőzöttek száma, a régióban nálunk a legrosszabb a helyzet. Hétfőről keddre összesen 726 újabb beteget regisztráltak, egyre többen kerülnek kórházba, és szeptember 7-e óta minden nap szedett áldozatot a vírus, ilyen utoljára június elején volt. S bár jelentősen nőtt a napi elvégzett tesztek száma is, még mindig kevés laborvizsgálatot végeznek, miközben a pozitivitás aránya – vagyis hogy hány fertőzöttet találnak az összes teszt során – nagyon magas, ami azt jelzi, hogy lényegesen több beteg lehet valójában, mint amit a hivatalos adatok sugallnak.

Pécsi virológusok a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy Magyarországon is megismétlődhet a floridai forgatókönyv. Vagyis a fertőzések egyelőre főként a fiatal korosztályt érintik, akik közül kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, ám utóbbi szám néhány héten belül szükségszerűen emelkedni kezd, majd további néhány héten belül követi azt a halálozásoké is.