Újabb vizsgálat igazolja: két Sinopharm-oltás kevés a 60 felettieknek

Újabb vizsgálat igazolja: két Sinopharm-oltás kevés a 60 felettieknek

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek – derült ki a Videoton dolgozóinak körében készült, önkéntes vizsgálatból. A vállalat ugyanis megrendelte a komplex méréseket azoknak, akiknek nem volt kimutatható antitestes védettségük.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója a Portfolio.hu gazdasági portálnak elmondta: ezek az emberek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos. Sinkó ezt rendkívül aggályosnak tartja, és úgy véli, hogy lehetővé kellene tenni a harmadik dózis beadását azoknak a Sinopharmmal oltottaknak, akiknek nincs védettségük, még mielőtt eléri Magyarországot a járvány negyedik hulláma.

A Videotonnál végzett ellenanyag-tesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását. A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyag szint.

– Az aggodalmunkat megosztottuk egészségügyi szakemberekkel is, akik azt közölték velük, hogy ne aggódjunk, ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük. Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendeltük azon Sinopharmmal oltottak számára, akiknek nem volt antitestes védelmük. Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem. Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt – mutatott rá Sinkó.

Ez utóbbi vizsgálat darabonként körülbelül 50 ezer forintba kerül, amit sokan nem végeznek el az ára és a korlátozott rendelkezésre állása miatt, míg az antitest-vizsgálat ennek csak töredéke. A társaság vezetője szerint ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem.

A Videoton társ-vezérigazgatója szerint nagyon aggályos, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezeknek az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy harmadik, akár eltérő típusú oltással megpróbáljanak védettséget szerezni. Ez a vonatkozó előírások szerint nem lehetséges, még úgy sem, ha az illetők vállalják ennek a kockázatát a munkáltatójuk pedig ennek az anyagi vonzatait.

A Portfolio megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy akiknek nincs antitestes védelmük és T-sejtes immunitásuk, azok védettek lehetnek-e. Azt is meg szerettük volna tudni, hogy kaphatnak-e harmadik oltást. Választ azonban nem kaptak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) korábbi közlése szerint az oltások beadása a gyártók alkalmazási előírásának megfelelően történik. Jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására, amennyiben bárki ettől eltér, az szabályt szeg. Az NNK ezen akkor tervez változtatni, ha a harmadik dózis bekerül az alkalmazási előírásba.

Címkék: Videoton, oltás, Sinopharm