Ujhelyi István: Én őszintén nem értem, hogy mi történt Deutsch kollégával és a fideszes EP-képviselőkkel

Ujhelyi István: Én őszintén nem értem, hogy mi történt Deutsch kollégával és a fideszes EP-képviselőkkel

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A héten az Ukrajna elleni agresszió miatt a Paks II. beruházás, a budapesti székhelyű orosz „kémbank” és a letelepedési kötvény is bekerült az Európai Parlament elítélő állásfoglalásába, és ezt a fideszes képviselők is megszavazták. Először Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közölte, hogy a fideszes képviselők is megszavazták a Paks II. leállítását és a kémbank kitiltását, Deutsch Tamás a Fidesz részéről viszont azt válaszolta az ATV kérdésére, hogy „természetesen nem. Ennyi.” Facebookon hazugsággal is vádolta az MSZP-s politikust.

Innen indult a vita, Ujhelyi István most újabb Facebook-posztban összegezte a történteket. 

– Esküszöm, nem értem Deutsch Tamást. Maradhatna simán csöndben, miután az általa vezetett fideszes EP-delegáció tagjai a végén megszavazták azt a parlamenti állásfoglalást, amelyben többek között szerepel a budapesti orosz (kém)bank és a Paks2-t építő Roszatom elleni szankciós fellépés szorgalmazása is, de ő helyette tovább folytatja a hazugságokat és az arra épített személyeskedő támadásait – írja a képviselő.

Szerinte Deutsch később teljesen megszégyenült, amikor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is elismerte a tényt a legutóbbi Kormányinfón.

Ennek ellenére a fideszes EP-képviselő péntek reggel írta az oldalára: az „őrültségeket beszélő baloldal” képviselői megszavazták az Európai Parlamentben, hogy el kell zárni a gázvezetéket. Ezt újabb „könnyen cáfolható, aljas, piti kis hazugságnak” nevezte Ujhelyi.

– Az az állásfoglalás-részlet, amire hivatkozik: 1.) nem erről szól, 2.) ő maga is megszavazta; ráadásul tulajdonképpen kétszer is – szögezi le. Majd el is magyarázza, hogy a szövegrész nem azt szorgalmazza, hogy „el kell zárni a gázvezetéket”, hanem arról szól, hogy „szankciós jelleggel korlátozni javasolt a kőolaj- és földgáz-behozatal”.

Azt is hozzáteszi, hogy Deutsch Tamás és a fideszes EP-képviselők nemcsak a végszavazáskor nyomtak „igent” a teljes szövegre, hanem a nyilvánosan elérhető jegyzőkönyvek szerint annál a módosítónál is, amely egyébként az általuk most kifogásolt részt tartalmazó, teljes bekezdésről döntött.

– Én őszintén nem értem, hogy mi történt Deutsch kollégával és a fideszes EP-képviselőkkel. Lehet, hogy a hazugság-spirál olyan mélységébe sodródtak, ahol már teljes a kontrollvesztettség és fogalmuk sincs róla, hogy most Putyint kell támogatni - ahogy tették azt foggal-körömmel az elmúlt időszakban - vagy igazodni az újabb orbáni pávamozgáshoz és az európai közösség oldalára állni – írja a képviselő.

Szerinte botrány, hogy a fideszesek „szavazatban támogatják a közös fellépést, szavakban már magyarázkodnak, tettekben pedig továbbra is Putyin agresszív rezsimje mellett állnak”, legalábbis arra utal, hogy Orbánék a valóságban nem akarják felülvizsgálni sem az oroszokkal való paksi együttműködést, sem a nemzetbiztonságilag is sajátos helyzetben lévő budapesti orosz beruházási bank státuszát. Ujhelyi végül arra kéri képviselőtársát, hogy vegyen ki pár nap szabit, és utaljon ki magának egy kis „stratégiai nyugalmat”, de legalábbis hagyjon fel a „nettó hazugságok terjesztésével”.