Ujhelyi: 900 miliót kapott Magyarország az EU-tól ingyenes tesztekre

Ujhelyi: 900 miliót kapott Magyarország az EU-tól ingyenes tesztekre

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős uniós forrást kapott a magyar kormány arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges koronavírus-teszteket a magyar polgároknak – mondta az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője csütörtökön. Azt nem tudni, hogy igényelt-e Magyarország pénzt ebből a keretből, Ujhelyi István minden esetre nem találta nyomát annak, hogy ingyenes tesztet igényelhettek volna a polgárok.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján az Európai Bizottságtól (EB) kapott tájékoztatásra hivatkozott, majd szóvá tette, hogy nem tudni, a kormány mire költötte a közel 900 millió forintos keretet. A politikus közölte, a nap folyamán levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz tájékoztatásért ennek az uniós forrásnak a tételes felhasználása és elszámolása ügyében.

Felidézte, amikor az EP tárgyalta az egységes uniós Covid-igazolvány létrehozását, a csomag része lett egy 100 millió eurós támogatási keret is, amelyből a tagállamok azoknak a polgáraiknak tudnak kedvezményes árú vagy ingyenes koronavírus-teszteket biztosítani, akiknek az utazási korlátozások miatt erre szükségük van.

Példaként említette az egészségügyi okokból oltást nem kapott embereket, az egyelőre csak egy vakcinát felvetteket, az uniós Covid-igazolvány részeként el nem fogadott keleti oltóanyagokkal oltottakat. Hozzátette, Magyarországnak a keretből 2,3 millió euró, mintegy 900 millió forint jár. Megjegyezte, az EB átalányösszeget is előírt a tesztek beszerzésére: a gyorstesztek esetében 13 eurót, a PCR-teszteknél 40 eurót határozott meg.

Ujhelyi István a többi között arra vár választ a miniszterelnöktől, mennyi pénzt igényelt a kormány a 900 millió forintos keretből, abból hány magyar embernek és milyen logika, illetve rendező elv alapján biztosított az utazásához kedvezményes vagy ingyenes teszteket. Az MSZP politikusa azt is tudni szeretné, hogy az Európai Unió által – egy másik támogatási program keretében – még tavaly tavasszal Magyarországnak küldött 500 ezer gyorstesztet miként használta fel a kormány.

(MTI)