Ujhelyi István: Adjon a kormány egy esélyt a Tungsram-dolgozóknak!

Ujhelyi István: Adjon a kormány egy esélyt a Tungsram-dolgozóknak!

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezerhatszáz dolgozójától válik meg az év végéig a világítástechnikai termékek gyártásával foglalkozó Tungsram – ezt maga a cég jelentette be a napokban – indítja Facebook-posztját Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki a napokban bejelentkezett az MSZP társelnöki posztjára.

Szerinte nem kérdés, hogy a magyar államnak a rendelkezésére álló minden eszközzel segítenie kell a megélhetésüket elveszítő embereket, különösen a jelenlegi válságos időszakban.

Mint hozzátette, ehhez uniós források is rendelkezésre állnak: ilyen például az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap, amely olyan embereknek nyújt segítséget, akik a globalizáció által okozott gazdasági változások következtében elveszítették állásukat. Elsősorban olyan leépítések esetében lehet aktiválni ezt a több mint kétszázmillió eurós, többéves keretet, amikor legalább kétszáz főt bocsátanak el egy adott vállalkozástól.

– Ebből az uniós pénzből lehet támogatni az érintetteket abban, hogy új munkahelyet találjanak, saját vállalkozást indítsanak, oktatásban, illetve átképzésben vehessenek részt – fejtegette a politikus. Éppen ezért számára teljesen érthetetlen, hogy „a rendelkezésre álló információk alapján a Fidesz-kormány 2010 óta eddig egyetlen egy alkalommal sem igényelt még ebből a közös európai programból támogatást a munka nélkül maradt magyar dolgozók támogatására”.

Persze nem ez az egyetlen olyan uniós keret, illetve lehívható támogatás, amelyet a Fidesz-kormány megmagyarázhatatlan okokból a brüsszeli kasszában hagy: a covid-járvány idején az utazási korlátozások feloldását segítő ingyenes tesztekhez is lehetett volna uniós pénzt szerezni, de a magyar kormány ebből se igényelt egy fillért sem – zárja bejegyzését Ujhelyi.

A csütörtöki kormányinfón a Telex rákérdezett arra, nyújt-e bármilyen segítséget a kormány a vállalatnak? Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint ők a munkavállalóknak akarnak segítséget nyújtani, és abban reménykednek, hogy a környékbeli befektetésekben el tudjanak helyezkedni. Eszerint az állam nem segít közvetlenül az állás nélkül maradt dolgozóknak.

A Tungsram azért bocsátja el több ütemben 1600 dolgozóját, mert megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását. A közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban.

A vállalat menedzsmentje a döntésről szerdán tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. „A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik” – írták.

Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.