Ujhelyi István csak „erős feltételekkel” támogatná az orosz kőolajra vonatkozó szankciót

Ujhelyi István csak „erős feltételekkel” támogatná az orosz kőolajra vonatkozó szankciót

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak erős feltételekkel tud támogatni bármilyen, az orosz kőolajra vonatkozó korlátozó intézkedést, illetve az energiaimportra vonatkozó szankciót az Európai Parlament képviselőjeként Ujhelyi István – a politikus ezt maga közölte azzal, hogy sokak számára talán meglepő lehet ez a kijelentés. Arra utalt, hogy Orbán Viktor és a kormány is számos alkalommal egyértelművé tette: a magyar kormány nem támogat energiahordozókra vonatkozó szankciót, mert akkor veszélybe kerülne a rezsicsökkentés.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió várhatóan a következő napokban fogja bemutatni az Oroszországgal szembeni újabb szankciós csomagját, amely további lépésként várhatóan már egyfajta olajembargóra vonatkozó tételeket is tartalmazni fog. Nem tartja kérdésesnek, hogy a mielőbbi béke megteremtése érdekében minden lehetséges eszközt egységesen fel kell használni Putyin megfékezésére, és elfogadhatatlannak valamint tarthatatlannak nevezte, hogy a fosszilis energiahordozók megvásárlásával áttételesen mi is finanszírozzuk az orosz agresszor háborús bűneit.

Az energiaforrásokra vonatkozó korlátozások azonban nem pusztán politikai és erkölcsi, de érdemi gazdasági jelentéssel is bírnak, amelyeket csak akkor lehet radikálisan meglépni, ha az európai közösség megfelelő garanciát tud adni a korlátozások miatt esetleg hátrányt szenvedő tagállamok – így például Magyarország – számára. – Egy szélsőséges szankciót tehát csak és kizárólag akkor tudok támogatni, ha megfelelő kompenzációt, illetve támogatást kapunk hozzá az európai közösség részéről, illetve, ha a magyar kormány is azonnali lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben tudjunk az orosz kőolajhoz képest alternatív forrásokból származó nyersanyagot is feldolgozni, biztosítva ezáltal a lakossági és az ipari ellátás biztonságát is – írta.

Ujhelyi István megfogalmazása szerint ugyanis csak akkor ugorhatunk a mélyvízbe, ha már tudunk úszni, de legalábbis derekunkon van egy mentőöv.

Az ellenzéki képviselő azért bírálta a kormányt is, szerinte ugyanis sokkal kedvezőbb helyzetben lennénk, ha a Fidesz-kormány az elmúlt tizenkét évben a rendkívüli felhatalmazását arra használta volna, hogy csökkentse energiafüggőségünket Oroszországtól és érdemben támogassa a megújuló és fenntartható alternatív energiaforrások elterjedését.