Ujhelyi István szerette volna más irányba vezetni az MSZP-t, de nem hagyták

Ujhelyi István szerette volna más irányba vezetni az MSZP-t, de nem hagyták

Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője felszólal Brüsszelben 2022. január 24-én (Fotó: Ujhelyi István Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan kerestek az elmúlt két napban, hogy válaszoljak/reagáljak a pártot érintő döntésem részleteivel és következményeivel kapcsolatban. Ahogyan azt búcsúlevelemben is írtam: „tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot.” Ezekkel a mondatokkal kezdődik az a szerkesztőségünkbe eljuttatott levél, amelyben Ujhelyi István volt MSZP-s politikus összefoglalja a Szabad Európa budapesti stúdiójában adott interjúját.

A levélből kiderül, a politikusnak azt mondták, az MSZP Molnár Zsolt pártja, így ez már nem az ő pártja. Az interjúban azt is elmondja a politikus, ő már 2018-as pártvezetői pályázatában is amellett érvelt, hogy meg kell haladni Horn Gyula cölöpjeit.

Azonban hiába dolgozott, nem sikerült a párt megroggyant brandjét helyreállítani, hiába javasolta a teljes átalakítást, a próbálkozást a vezetés megfojtotta. Felemlegette, sokan tudatosan értelmezték félre mondandóját, pedig elképzelése nemcsak a párt átnevezéséről szólt, hanem lényegi változásokról is.

A beszélgetésben az is elhangzott, hogy a választási vereséget követően egyetlen vezetőként járta az országot, és ennek során kiderült, a szavazók igényelnék az általa javasolt változtatásokat. Ennek ellenére a vezetőség közölte, Molnár Zsolthoz kell igazodni, ha ő nem támogatja, akkor esély sincs elképzelései megvalósítására.

Fontos jelzés volt számára, hogy nyáron kiderült, a 2024-es uniós kampányban sem arca, sem listavezetője nem lehet a pártnak. Ujhelyi azt is elismerte, hogy túlmozgásos és öntörvényű politikus, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne csapatjátékos.

Hangsúlyozta, ha minimális esélyét látta volna a változásnak, akkor maradt volna. Azért lépett ki most, és nem az októberi kongresszus után, mert nem akarta azt látszatot kelteni, hogy az új elnök miatt hagyja el a pártot. Azt is nehezményezte, hogy stílustalan és színvonal alatti közleménnyel reagált döntésére az MSZP, ami megerősítette a döntés helyességét.

Hangsúlyozta, még pénteken jelentős összeget utalt a párt szolidaritási számlájára, illetve emlékeztetett, hogy egyetlen magyar képviselőként két alkalommal nyerte el az Év EP-képviselője díjat.

Az Esély Mozgalomról elmondta, az nem alakul párttá, a mozgalomnak 2500 támogatója van, illetve hogy abban szerepet vállalhatnak akár aktív politikusok is.

Hangot adott azon véleményének is, hogy az ellenzék legerősebb tagja a DK, de önmagában kevés a rendszerváltáshoz, mert ahhoz szükség van társadalmi kapcsolatokra, és például olyan politikusokra, mint Donáth Anna.

Elmondta, Molnár Zsolt kiváló szervező, tehetséges ember, de nem segít a közösségnek, ha mindenki hozzá képest határozza meg politikai mozgását. Végül hangsúlyozta, nem fog visszafelé mutogatni, egyszerűen úgy érzi, nem jó az irány, amely felé az MSZP halad, illetve megköszönt mindent a pártnak.