Újra 300 felett az egy nap alatt elhunytak száma

Újra 300 felett az egy nap alatt elhunytak száma

Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában 1933 az új fertőzöttet regisztráltak, míg a koronavírushoz köthetően elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg – írja a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott kormányzati honlap. Szerdai összesítőjük szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 252 115 fő; 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

A beszámoló szerint 2 536 751-en kapták már meg a koronavírus elleni vakcinák első oltását, míg egymillió fölé nőtt a második oltással is bíró magyarok száma, pontosan 1 005 936 fő mindkét injekciót megkapta. A járvány kezdete óta 693 676 főnél regisztrálták a koronavírust, közülük 22 409-en vesztették életüket, míg 419 152-en már felgyógyultak a betegségből.

A Koronavirus.gov.hu szerdai tájékoztatója is kiemeli: a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak – így maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani, és ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslnak.

Ezzel párhuzamosan miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, a mai naptól megkezdődhet a lépcsőzetes újraindítás. – Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithatnak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódik. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást. A pedagógusok soron kívüli oltása is folytatódik, az érintettek SMS-ben már megkapták a behívót. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik. A következő napok oltási tervéről az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján számolunk be – írja a kormányzati tájékoztatási honlap.

– A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat – jegyezték meg a napi tájékoztatóban. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, „hogy a járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!”