Újra egy asztalnál a hat ellenzéki párt vezetője

Újra egy asztalnál a hat ellenzéki párt vezetője

Ellenzéki összefogás 2019. március 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már másodszorra ült egy asztalhoz a hat ellenzéki párt vezetése, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra való együttműködésről egyeztessen. Egyelőre annyit tudni, hogy kezdődik a közös programírás.

Közös programot kell írniuk – ezt erősítette meg a hat ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd – vezetője, amikor csütörtökön megtartották a második, egyébként elnöki szintű találkozójukat. Ahogy az első alkalommal, ezúttal is mindegyik formáció ugyanabban az időben, ugyanazt a közleményt adta ki az előző napi tárgyalásról. Ebben csak annyi konkrétum szerepel, hogy kezdődik a közös programírás. Ők is elismerték, hogy a program összeállítása időigényes feladat, ezért megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz. A testületben a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, számos külső szakértői vélemény bevonására is törekednek majd, valamint korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

Ez a munka nyilvánvalóan nem lesz könnyű, hiszen vannak azért éles különbségek az elképzelések között. A DK-nak például két olyan programpontja is van, amellyel finoman szólva nincs egyetértés az ellenzéki oldalon: az Európai Egyesült Államok víziója, illetve a határon túliak szavazati jogának elvétele. A Jobbiknak is vannak azonban kétségeket ébresztő javaslatai, mint például a pedofilok esetében a kémia kasztrálás.

A pártelnöki találkozón – mint közölték – egyeztettek még a választókerületi esélyekről és az előválasztások részletszabályairól is, ezekről azonban egyelőre nem született döntés. A nyilatkozatok alapján egyébként azon túl, hogy mid a 106 egyéni választókörzetben egy ellenzéki jelöltnek kell állnia a fideszes indulóval szemben, nem teljes az egyetértés. Nem tisztázott ugyanis, hogy mindenhol előválasztással döntsenek a közös indulóról vagy a jelenleg is hivatalban lévő országgyűlési képviselők automatikusan újrázhassanak.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás kapcsán is sok a nyitott kérdés egyelőre: mikor tartanák meg, milyen módon lehetne szavazni, egy időben lenne-e vagy sem a választókerületi voksolásokkal.

A hivatalos közleményekben annyi szerepelt még, hogy az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei borsodi időközi választáson van, ahol „az utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől”. Érdemes megjegyezni, hogy a kormánypártok a vereséggel valóban elveszíthetik a matematikailag a kétharmadjukat a parlamentben, ugyanakkor német nemzetiségi szószóló – Ritter Imre – rendre a Fidesszel és a KDNP-vel szavaz, ahogyan több független képviselő is támogatott már kormánypárti terveket.