Újra egy rendhagyó érettségi

Újra egy rendhagyó érettségi

A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel kilenc órától – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. A Pedagógusok Demokratikus Szervezete attól tart, hogy mivel pótolni csak ősszel lehet, akár betegen is bemehetnek egyes diákok.

A magyar nyelv és irodalommal veszik kezdetét idén az érettségik, középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy 2 ezren adnak számot tudásukról.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta, hogy a járvány miatt ezúttal is egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat és be kell tartani a másfél méteres távolságot. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

Az RTL Klub Híradójában vasárnap este aggodalmának adott hangot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Aki ugyanis most betegség vagy karantén miatt nem tud vizsgázni, csak ősszel pótolhat, így pedig akár egy évet is csúszhat a továbbtanulással. Nagy Erzsébet, az érdekképviseleti szervezet ügyvivőjének szavai szerint tartani kell attól, hogy majd olyanok is elmennek érettségizni, akik nem igazán érzik jól magukat, netán ténylegesen betegek, mert nem akarnak lemaradni.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A hétfői magyar vizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak.