Újra kétezer felett a napi koronavírus-fertőzöttek száma

Újra kétezer felett a napi koronavírus-fertőzöttek száma

Egy katona védőfelszerelésben fertőtleníti egy gépjármű kerekét a Tiszaújváros határában fekvő mobil lakóparkban 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte a csütörtökivel azonos fertőzöttségi és halálozási esetszámról adott hírt pénteken a koronavírussal kapcsolatos járványügyi tájékoztatásra létrehozott kormányzati honlap. A beszámoló szerint az elmúlt 24 órában 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt nap során pedig 47 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így 1352 főre emelkedett a betegségben elhunytak száma.

A tájékoztatóból az is kiderül: 2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük kétszázan vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő, akik közül a fertőzöttek 29, az elhunytak, a gyógyultak 30 százaléka a budapesti. Eddig egyébként 15 655-en gyógyultak meg.

A pénteki cikk is emlékeztet rá: „A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, mától kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.”

A kormányzati tájékoztatóban azt is kérik a szülőktől, hogy mivel a diákoknak ma elkezdődött az őszi szünet, ezért fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket lehetőleg most ne vigyék a nagyszülőkhöz és olyan szabadidős programra, ahol zárt térben sokan vannak. „Az őszi szünetben az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek” – közölték. Eggyútal azt is megjegyuik: „Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.”