Újra kimondta a Kúria, hogy nem hitelesíthető a kormány 5. népszavazási kérdése

Újra kimondta a Kúria, hogy nem hitelesíthető a kormány 5. népszavazási kérdése

A Kúria épülete (Fotó: Kúria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma ismét döntött a Kúria a kormány ötödik népszavazási kérdésének ügyében, ami arról szólt, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani, azonban a döntés nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, mondván, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult. A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető – derül ki a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből.

Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű. A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé – írta a TASZ.

A jogvédő szervezet közleménye szerint a Kúria döntése ezzel szemben világos beszéd, erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani. Szerintünk a többi négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért civil partnereinkkel együtt mindenkit arra biztatunk, hogy szavazzon érvénytelenül rájuk április 3-án.

A kormány bár Alkotmánybírósághoz fordult, de annak érdekében, hogy április 3-án népszavazás lehessen, lemondott arról, hogy erről is szavazzanak a polgárok, így csak négy kérdés lesz a szavazólapon.