Lebontotta a kordont a Momentum Orbán Viktor hivatalánál, majd a rendőrök igazoltatásba kezdtek

Lebontotta a kordont a Momentum Orbán Viktor hivatalánál, majd a rendőrök igazoltatásba kezdtek

Rendőrök igazoltatják a Momentum politikusait és aktivistáit a kordonbontás után a Karmelita kolostornál 2023. május 9-én (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Kordonbontásba kezdett kedd reggel 7 órakor a Momentum Mozgalom az Orbán Viktor hivatalának otthont adó Karmelita kolostornál, néhány perc alatt sikerrel is jártak – jelentette a Magyar Hang tudósítója.

Néhány perc alatt elbontották a kordont, az akcióban Hadházy Ákos független képviselő is részt vett. Ezt követően kiragasztották a Momentum hét pontját az épületre. Hadházy Ákos rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta a hivatal ajtaja előtt, hogy nem panaszkodnak ezzel a listával, hanem követelik ennek a megvalósítását. Azt mondta, az ellenzéknek is üzennek ezzel, amíg működik a propagandagépezet, addig nincs jogállam. Lehet ezzel a hatalommal szemben is eredményt elérni, de ehhez elegen kell lenni – tette hozzá. Azt mondták, nem csak lebontották, hanem itt is maradnak egész nap, hogy ne engedjék, hogy visszaépítsék ezt a jogellenes kordont, amit építési terület lezárásával indokolnak, de nincs építkezés ott.

Az akció békés mederben zajlott, bár állnak az épület előtt rendőrök, nem mentek oda a tiltakozókhoz – jelentette tudósítónk. A politikusok és az aktivisták ráültek a lebontott kordonokra, hogy megakadályozzák a visszaépítésüket. Mintegy 50-en vannak a helyszínen. Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese azt mondta munkatársunknak, hosszú órákig fognak maradni, de nem akarja lelőni a poént. Ha pedig a rendőrök távozásra szólítják fel őket, akkor megmondják nekik, hogy ez nem így működik.

Fél nyolc után a jelen lévő mintegy 30-40 rendőr nagyobb része sorfalba állt a Karmelita előtt, így az ajtó, ahova a követeléseket kiragasztották a politikusok, már nem közelíthető meg. De a hangulat továbbra is békés – jelentette tudósítónk.

„A kordont le kell bontani, mert a hazugság mellett most már jelképe a hatalmi agressziónak is! Viszont véssük az eszünkbe: nem a kerítés az ellenfél, hanem a hazug kormány, és nem a kerítést kell ledönteni, hanem a jogállamot kell újra felépíteni. És tudni kell azt is: nem az az igazán fontos, hogy áll-e vagy fekszik a ketrec a Várszínház körül, hanem az, lesznek-e elegen, akik kiállnak a propaganda ellen, a valódi, tisztességes választásokért és a jövőért! Ehhez mindenképpen szükséges a hét pont megvalósulása” – fogalmazott Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. Kele János momentumos elnökségi tag pedig ezt: „A kordonbontás rendszerbontás. Pont.”

Nyolc óra után pár perccel a rendőrök igazoltatásba kezdtek a helyszínen – jelentette tudósítónk. Legalább 50-60 rendőr van már. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője azt javasolta társainak, hogy jegyezzék meg az őket igazoltatók azonosítóját. Az igazoltatás végeztével a rendőrök visszamentek az épület mellé, az aktivisták pedig maradtak a kordonokon ülve.

A helyszínen jelenleg nem sok minden történik. Egy idősebb úr kiabálva nemtetszését fejezte ki a momentumosok akciójával kapcsolatban, de támogatók is megjelentek a Karmelitánál. Egy hölgy például egy doboz sütit adott az aktivistáknak. Néha pedig egy-egy erre elhaladó turistacsoport rácsodálkozik a kordonbontókra – jelentette tudósítónk fél 10-kor.  

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom parlamenti képviselője délutáni Facebook-videójában a Karmelita kolostor általuk reggel lebontott kordonjai mellől bejelentkezve jelentette be, hogy arra kérik a diákokat, szülőket, tanárokat és más, az oktatásban érintetteket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. „Gyertek ide a budai Várba, hogy ha ti is hisztek abban, hogy a státusztörvénynek semmi keresnivalója nincs Magyarországon, azt azonnal vissza kel vonni és végre érdemi választ kell adni az iskolák és a magyar közoktatás problémáira” – fogalmazott. Azt mondta, ők ott lesznek legalább nyolcig, várnak mindenkit.

A hét pont a következő, ezeket a korábbi kordonbontási kísérletek során a kordonra ragasztották ki:
1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!