Újra lehet használni a Gyarmati Dezső Uszodát

Újra lehet használni a Gyarmati Dezső Uszodát

Ismét van víz a II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda nagymedencéjében (Forrás: Őrsi Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétvégétől újra lehet használni a II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda 50 méteres nagymedencéjét – ezt Őrsi Gergely polgármester jelentette be a Facebook oldalán. Most hétvégén ráadásul – 18-án és 19-én – a kerületieknek nem is kell fizetniük érte.

Az uszodát a 2019-es önkormányzati választások előtt adta át sebtiben a kerület akkori fideszes vezetése, ám azóta a medence lényegében többet volt üresen, mint használatban. 2020. májusában ugyanis a járványhelyzet, illetve a lezárások miatt leengedték a vizet a medencéből, akkor derült ki, hogy a medence alján a csempe finoman szólva sem egyenletes, sőt, mintha hullámzott volna, ahogy jártak rajta. Amikor megbontották, több helyen feljött a víz, úgy tűnt, a medence vize átszivárgott a csempén, sőt még az alatta lévő szigetelésen is. Ezen a ponton elindult egy azóta is végeláthatatlannak tűnő folyamat, amelynek célja, hogy kiderítsék, mi a baj a medencével, és választ kapjanak a legfőbb kérdésre: vajon ki hibázott?

Habár a vizsgálatok még nem zárultak le, a polgármester azt írta, hogy a kivitelező és a tervező egyetértésével és együttműködésével – a Műszaki Egyetem által javasolt és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) előírásainak megfelelő technológiával – mindenesetre helyreállították a medencét.

A létesítményt egyébként az előző kerületvezetés regnálása idején milliárdokból húzták fel. A beruházó az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. volt, amely nettó 4,349 milliárd forintot szánt az intézményre. A beérkezett ajánlatok azonban ezt azonnal keresztülhúzták, hiszen a nyertes A-Híd 5,587 milliárd forintért vállalkozott a kivitelezésre. Volt még menet közben is drágulás, további 295 millióval megemelték az árat. Vagyis mire átadták az uszodát, az jó 1,5 milliárd forinttal, azaz harmadával lett drágább, mint amennyivel eredetileg terveztek.