Újra lehetőség nyílt az ingyenes tesztelésre Budapesten

Újra lehetőség nyílt az ingyenes tesztelésre Budapesten

Antigén tesztes koronavírus-szűrésre felállított mobil mintavételező állomás a fővárosi Baross téren 2020. december 19-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Újból megnyitjuk a regisztrációt a Főváros által biztosított koronavírus szűrésre – írta Facebook-oldalán karácsony Gergely főpolgármester. – Múlt héten 7500 budapesti számára tettük lehetővé, hogy ingyenesen teszteltesse magát. Felszabadult még pár száz hely, így újabb jelentkezők számára van lehetőség a részvételre – tette hozzá. Regisztrálni a főváros oldalán lehet.

A főpolgármester múlt hét szerdán jelentette be, hogy a főváros december 19-23 között négy helyszínen teszteli az önkéntesen jelentkező budapestieket, 5000 darab antigén gyorsteszttel. A helyek néhány óra alatt beteltek. – Bár nem a főváros feladata a tesztelés, mégis a kapacitásainkhoz mérten igyekszünk mindent megtenni a járvány terjedésének megfékezéséért. Ezért már holnap megvizsgáljuk, hogyan tudnánk a tesztkapacitást növelni, hogy minél több budapesti lakosnak biztosíthassuk az ingyenes tesztelési lehetőséget – írta a hatalmas érdeklődésre reagálva Karácsony. Ezt követően újabb 2500 tesztet bocsátottak a lakosság rendelkezésére, a jelentkezők ismét órák alatt betöltötték a rendelkezésre álló helyeket.

Kollégánk is jelentkezett a tesztelésre, amelyen kiderült, bár semmilyen tünetet nem észlelt magán, minden bizonnyal megfertőződött, a vizsgálat így karácsony előtt különösen jelentősnek bizonyult. – Felvetődhet a kérdés, hogy 7500 ember ingyenes tesztelése egy kétmilliós városban nem pusztán politikai reklám-e. Ám nem lehet elmenni amellett, hogy a fővárosnak nem feladata mind a kétmillió lakosát letesztelni, ez egy önkormányzat lehetőségeit nyilvánvalóan meg is haladja, másrészt ez mégiscsak megmenthet néhány emberéletet egy olyan időszakban, amikor az emberek így is, úgy is találkozni fognak a velük nem egy háztartásban élő családtagjaikkal. 7500 teszt nem oldja meg a járvány terjedésének problémáját, de ha úgy gondolkodunk, hogy minden élet számít, akkor ez is számít. Arról nem beszélve, hogy számíthat a szemléletformálás is. Az én szűréssel kapcsolatos szemléletemet például erőteljesen formálták az események: nagyon nehéz lenne azt mondanom ezek után, hogy nincs haszna a tömeges tesztelésnek, akár rendszeresen is – olvasható az összegzésében.