Újra szivárványszínű a ferencvárosi pad, amelyet most már őrizni fognak

Újra szivárványszínű a ferencvárosi pad, amelyet most már őrizni fognak

Immár sokadszorra lett szivárványos a ferencvárosi pad 2023. július 13-án. (Fotó: Hutter Marianna/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök reggel az Amnesty International aktivistái ismét szivárványszínűre festették a budapesti, Tompa utcai padot, amelyet az elmúlt egy hét alatt többször pingáltak összevissza. 

A civil szervezet múlt héten Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármesterrel együtt avatta fel a „Nyitott. Szabad. Boldog.” feliratú padot, amelyet a Fradi ultrái zöld-fehérre mázolták át. Ezután ismét visszafestették szivárványszínűre, de nem sokkal később csuklyás emberek újra zöld-fehérre mázolták. Végül meglepő fordulattal valaki barnára festette, mellé pedig egy papírlapra megírta a pad feltételezett gondolatait is: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

Úgy tűnik, a pad kálváriája mostanra véget ér, az ismételt, és remélhetőleg utolsó átfestés alkalmával Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója tartott sajtótájékoztatót. A 444 tudósítása szerint Vig Dávid elmondta: a festéssel azt fejezték ki, hogy egy nyitott, szabad, boldog és mindenki számára biztonságos Magyarországon szeretnének élni. „A Pride-hónapban hoztuk ezt az üzenetet idén is, és jövőre is ezzel az üzenettel fogunk jönni” – jelentette ki. Hangsúlyozta – utalva ezzel arra, hogy a zöld-fehérre festők éjszaka, arcukat maszkkal takarva tették tönkre a munkájukat –, hogy mindezt a nevük és arcuk felvállalásával tették, engedélyezett körülmények között.

Baranyi Krisztina bejelentette, hogy – mivel látják, hogy „ez az igény ennek alapján megjelent a Ferencvárosban” –, hogy elindítanak egy olyan pályázatot, ahol bárki jelentkezhet és bárki pályázhat akár ennek a padnak a lefestésére is az év 12 hónapjában, azzal a kikötéssel, hogy a Pride hónapjában ez a pad mindig szivárványszínű legyen. Olyan civil szervezetek, egyesületek és alapítványok jelentkezését várják, akik fontosnak tartják, hogy egy köztéri pad kifestésével valamit elmondjanak a közösségnek. Jelezte, hogy ha nagy lesz az érdeklődés, akár több padot is bevonhatnak a kezdeményezésbe. Addig pedig, amíg tart a Pride-hónap, őriztetni fogják a padot.