Újra tárgyalóasztalhoz ül a kormány és a főváros

Újra tárgyalóasztalhoz ül a kormány és a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester expozét mond a Főváros 2020. évi összevont költségvetésének tárgyalásán, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a Miniszterelnökség javaslatát, hogy folytassák a nyáron félbeszakadt közös munkát és újra tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) üléseit. A két oldal októberben találkozik a budapesti városházán – tájékoztatta az MTI-t Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs elmondta, a fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti. A kormány javaslatára napirendre kerülhet a fővárosi közösségi közlekedés, valamint a Nagykörút forgalmi átalakításának ügye is, a végleges napirendet a héten alakítják ki a városvezetéssel közösen. A kormányoldal biztosan elfogadja a főpolgármester kezdeményezését, aki tárgyalni akar az önkormányzati finanszírozásról, a szolidaritási hozzájárulási adóról.

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére. A tanács a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja. Öt-öt fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak. Ha egy kérdés napirendre vételét akár a főváros, akár a kormány kéri, a tanács köteles megtárgyalni azt. Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is tartottak FKT-t, és olyan kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése, az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése, vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi 50 milliárd forintos támogatása.

Júniusban lett volna a negyedik ülés, de a Városháza akkor lemondta a találkozót. Karácsony Gergely a Magyar Hangnak adott interjújában ezt azzal indokolta, hogy „leülhettek volna megnézni csilivili látványterveket, hogy 2028-ban hol fog menni a föld alatt a 8-as metró, miközben a kormány éppen csődbe viszi a fővárost, konkrét működési zavarokat okoz az elvonásokkal”. – Én nem akartam ott ülni és pogácsákat eszegetve meghallgatni, hogy „jaj de jó, hogy választhatunk: golyó vagy kötél általi halál” – mondta. Egyébként a főváros is szerette volna, ha újra összeül ez a fórum, mert a közgyűlés a Fidesz-frakció javaslatára egyhangúan megszavazta, hogy a tanács ülésén a főváros kérje a szolidaritási adó, vagyis a kormányzati elvonás újratárgyalását.