Áttörtek a kordon egy részén a tüntetők Orbán hivatalánál, újra könnygázt vetettek be a rendőrök

Áttörtek a kordon egy részén a tüntetők Orbán hivatalánál, újra könnygázt vetettek be a rendőrök

Tüntetők és rendőrök a Karmelita kolostornál 2023. május 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Folytatjuk!” címmel hirdetett tüntetést az Egységes Diákfront szerda délutánra Budapesten a tervezett pedagógus státusztörvény ellen. Az eseményen bejelentették, hétigenes népszavazást kezdeményeztek. Ezt követően Budára, a Clark Ádám térre indultak, onnan pedig a Várba, Orbán Viktor hivatalához. Itt rendőrsorfal állta útjukat, de egy részen áttörték a kordont a tüntetők, a rendőrök könnygázt vetettek be.

A menet 16:30-kor indult el a Szent István Bazilikától, az Alkotmány utcához vonultak. A tömeg ezresre hízhatott út közben, főképp diákok áll. „Rendőrállam”, „A csend nem rend”, „A könnygáz nem tanít” – skandálták út közben. Az Alkotmány utcához érkezve színpadi beszédek következtek, ahol bejelentették, hétigenes népszavazást kezdeményeztek már előző nap. A népszavazási kezdeményezésük egy olyan ügy, ami túlmutat önmagán. „Szeretnétek-e egy akciót, amiben ott az esély, hogy elvezet minket egy össztársadalmi megújuláshoz? Ugye jó lenne csinálni valamit?” – kérdezte az egyik felszólaló. 

Népszavazási kérdések

A hét kérdés:
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

A hetedik iksz bejelentése után zúgott a „Mondjon le”. Hét iksz, hét igen, skandálták. Ezt követően a szervezők bejelentették, hogy a tüntetés véget ért, de azonnal azt is közölték, hogy új tüntetést jelentenek be, és irány a Margit hídon át a Clark Ádám tér. Már korábban megjelentek arról hírek, hogy a Karmelita kolostorhoz, a múlt heti könnygázas incidens helyére vonulnak a tüntetők, de ekkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy oda tartanak.

Hat órára elérték a Margit hidat, a Pestre tartó forgalmi sávokat elfoglalva. A Clark Ádám téren a gödi civilek tartottak tüntetést, ők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány rendelete szerint a veszélyhelyzet idején nem kell személyes közmeghallgatásokat tartani. A tömeg ezt követően a Duna partján haladt a Clark Ádám tér felé. A Telex arról írt, hogy több mint száz rohamrendőr volt már ekkor a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita előtt a Várban, arra készülve, hogy felmennek a tüntetők.

Hét órára a tömeg eleje megérkezett a Clark Ádám térre. Itt bejelentették, hogy a mai nap második demonstrációját lezárják, de három a magyar igazság és egy a ráadás. A gödi civilek képviselője ezt követően megnyitotta a harmadik tüntetést és bejelentette, hogy az akkumulátorgyárak sújtotta települések lakosainak össze kell fogniuk. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy legyenek jó hangosak. Felszólalt Szabó Tímea és Pankotai Lili is, majd bejelentették, hogy a harmadik tüntetést is lezárják, és irány a Karmelita, Orbán Viktor hivatala.

Rendőrsorfal, kordondöntés, könnygáz

A rendőrök azonban azt sem engedték, hogy a Karmelita közelébe menjenek, már a Dísz térnél sorfalat álltak. Zúgott a „Kismalac, kismalac, engedj be”, a „Könnygáz nem tanít”, az „Engedj be!”, a „Magyar rendőr velünk van”. A tüntetők megpróbáltak tejszínhabspray-ket adni a rendőröknek, akik erre több sorban álltak fel, és elindult egy lökdösődés, kiszorítás. Ezt követően egy hangosbeszélős rendőr a „jogellenes cselekedet” abbahagyására szólított fel, mert ellenkező esetben kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni – mondta, hozzátéve, hogy rendőrsorfaltól egy lépéssel lépjenek hátrébb. Láthatóan nagy tömeg gyűlt össze a Dísz térnél. „Nem félünk”,  „Rendőrállam”, „Bűnözőket védtek” – volt a tömeg válasza. A hangosbeszélős rendőr megszólalásait pedig füttyszó fogadta.

A tüntetők nagy része nyolc óra előtt elindult a Karmelita másik bejárata felé, amit szintén többsoros rendőrsorfal zárt el. Valaki ezt követően átmászott az építési terület kordonján és belülről megbontotta azt, miután benyomultak a tüntetők oda. Ide már rohamsisakos rendőrök érkeztek velük szembe. Dulakodás alakult ki. Aztán benyomultak ide gumibotos rendőrök is, többeket kiemeltek. Kétszer is könnygázt vetettek be. Valaki felmászott a felállványozott épületre. Közben a rendőrök kiszorították a tüntetőket arról a területről, viszonylagos nyugalom lett. Több tüntető arról beszélt a Mérce élő közvetítésében, hogy monoklija lett, ütést kapott a rendőröktől. Többen leültek a rendőrsorfal előtt, köztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is. Néhány száz tüntető még ott lehet a Dísz térnél. Fél kilenc előtt lemászott az állványról az oda felmászott tüntető és elvitték a rendőrök. Érkezett egy mentőautó, szétnyílt előtte a tüntető tömeg.

Egy fiatalkorú ismerősünket is elvitték a rendőrök, azóta nem tudunk róla semmit – mondta a Mércének az Egységes Diákfront szóvivője. Hozzátette: nem fognak megállni, folytatni fogják a tiltakozásokat.

„A hatalom teljesen elvesztette az eszét” – írta a helyszínről hadházy Ákos a Facebook-oldalára. Szerinte „a rendőrség szándékosan eszkalálta a helyzetet, amikor nem engedte be a tüntető diákokat a Szent György térre, aztán jött a gyermekvédelmi könnygáz! A törvénytelen kordon tehát fontosabb mindennél, a fiatalok testi épségénél is! A tüntetők megértették, hogy a Színház utcai kerítés milyen fontos szimbólum. Semmi nem szimbolizálja jobban a rendszer aljasságát, mint az, ahogy minden erővel ragaszkodnak ehhez. Most azt kell megérteni, hogy ha ma nem sikerült lebontani a kordont (és ezt az aljas rendszert), akkor újra neki kell veselkedni, csak legközelebb egy kicsit többen. Mert feladni nem szabad! A jövőnk és a szabadságunk a tét!”

Háromnegyed kilenckor megjelent egy rendőrosztag a tüntetők közt, és elkezdtek igazoltatni egy földön ülő lányt, szabálysértési feljelentést fognak tenni ellene, közölte az egyik rendőr vele. A Telex újságírójának azt mondta, azért igazoltatták, mert maszk volt rajta, amit ő állítása szerint az allergiája miatt viselt. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke közben azt közölte, hogy Tompos Mártont, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettesét előállíthatták, legalábbis látták gyorskötözővel összekötött kézzel a rendőrsorfal mögött. Később egy videót is bemutattak, amin látszik, hogy behúzták a rendőrsorfal mögé.

A rendőrök sorra igazoltatták azokat, akik maszkot viseltek. Azt mondták, tüntetésen tilos eltakarni az arcot, ezért szabálysértési eljárást indítanak. A Police.hu-n azt közölték, hogy a Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van.

Fél 10 utánra jelentősen lecsökkent a tüntetők száma, már csak néhányan maradtak a helyszínen.