Újraindítanának egy bányát a Pilisben, óriási a közfelháborodás

Újraindítanának egy bányát a Pilisben, óriási a közfelháborodás

Képkocka a Kert.hu kisfilmjéből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a világ egyre inkább aggódik az éppen lángoló őserdőkért, illetve ebből következően magáért a bolygónkért, addig itthon a Pilisben egy évtizedek óta nem működő bánya újraindítása van napirenden, amely ráadásul Natura 2000-es területen helyezkedik el. Amennyiben a kőfejtőt újranyitja a C&C Property Holding Kft., akkor a fejtés miatt megközelítőleg 3 hektáron, azaz 30 ezer négyzetméteren minden fát ki kell vágni, míg az itt élő állatvilág ezzel elveszíti a lakóhelyét. Minderről a Kert TV által készített, Youtube-on elérhető filmben számolt be McMenemy Márk.

Ami sajnos még a fentieknél is felháborítóbb, hogy jogilag a bányászati engedélyt megkapó cégnek komplex hatástanulmányt sem kell készítenie, ugyanis az ügyben eljáró hatóság arra hivatkozik, hogy a bányát nem bezárták, hanem csak szüneteltették a kitermelést. Így az újratermelés jogilag mindenféle hatástanulmány nélkül beindítható. Ráadásul hozzátették, nincs a környéken semmilyen kiemelt létesítmény, ami a tanulmány elrendelését indokolná. Ez így van, csak maga az ERDŐ, Pilisvörösvár egyetlen olyan erdeje van ott, ahol emberek ezrei pihenik ki fáradalmaikat, túráznak, illetve sportolnak.

Trükközhet a bányát tervező cég a pilisiekkel | Magyar Hang

Persze, gondolhatja azt bárki, biztos a világon is nagyon ritka ásványi kincset rejt a föld mélye, és ezért érdemes a területet az üzleti érdekeknek alávetni. A helyzet azonban nem ez: egyszerű zúzott kőről, azaz murváról van szó, melynek értéke kilogrammonként hét forint. A cég a kedélyek lehűtésére előállt egy rekreációs tervvel, miszerint 20 év működés után az elhordott hegy helyét építési hulladékkal töltenék fel, amit beterítenének egy réteg földdel.

De nézzük meg, vajon ki áll a pilisi környezetvédelmi terület közepére tervezett kőbánya működtetése mögött, aminek ügye egyébként Tordai Bence (Párbeszéd) országgyűlési képviselője révén már a Parlamentbe is bekerült. A politikus kiderítette, hogy a bányát megnyitni akaró C&C Property Holding (CCPH) Kft.-t 2017. április 10-én alapították és jegyezték be, tulajdonosa és ügyvezetője egy 25 éves focista, Ladányi Krisztián Attila. Nos, utóbbi fiatalember tavaly eladta a céget egy hasonló nevű, frissen alapított cégnek, a C&C Investment Holdings Zrt.-nek, amelynek tulajdonosai abszolút ismeretlenek, viszont mindkét vállalkozásnak Ladányi Krisztián Attila a vezetője. Tovább árnyalja a képet, hogy a CCPH Kft. további három cégnek a tulajdonosa, amiből kettő az Opten céginformációs adatbázis szerint kiemelten magas kockázati besorolású.

Az már csak hab lehet a tortán, hogy a bányászati joggal rendelkező CCPH Kft. úgy kapott bányászati jogot 2018 októberében, hogy a cég tevékenységi körébe csak 2019 februárjában került be a bányászat. Szintén homályos az a tény, miszerint az Opten adatai alapján C&C Investment Holdings Zrt. tavaly már több mint 2 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. Eszerint tehát a 25 éves ügyvezető vagy egy pénzügyi és gazdasági zseni, vagy pedig egy egyszerű stróman.

A fentiek ismeretében tegnap a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence írásbeli kérdéssel fordult a környezetvédelemért is felelős agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz, hogy megtudja: a kormány megakadályozza-e a kőbánya megnyitását, vagy ha nem, akkor hogyan semlegesítené a pilisi települések és a budai kerületek lakóit érő környezetterhelést. Válasz eddig nem érkezett.

Mindenesetre újabb csavar a történetben, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a bányatelekre vonatkozó környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárást szünetelteti. A dokumentáció szerint a környezethasználó erre vonatkozó kérelmet nyújtott be a hivatalnak.

Ma a pilisvörösváriak is elmondhatják a bánya megnyitásával kapcsolatos észrevételeiket, véleményeiket, ugyanis 18 órától a helyi Művészetek Házában közmeghallgatást szerveztek a témában.

Frissítés: lapunk ott van a rendezvényen, itt olvasható a beszámolónk.