Újraindítani Budapestet: merjünk kíváncsi turisták lenni a lakóhelyünkön

Újraindítani Budapestet: merjünk kíváncsi turisták lenni a lakóhelyünkön

Budapest turistahelyei (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel harminc éve élek Budapesten, így érthető, hogy már nem turistaszemmel nézem a várost. Aztán a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ adott két Restart Budapest kártyát, és arra biztattak, merjek újra kíváncsi turista lenni a lakóhelyemen. Igazuk volt, nagyszerű élmény!

Hogy miért van szükség Budapest újraindítására? Március 16-án, a kijárási korlátozások életbe léptetésével lényegében egyik percről a másikra eltűntek a fővárosból a turisták. A város képén – és sajnos különösen az ebből élők bevételein – ez az üresség azóta is érezhető. Jóformán megszűnt itt a turizmus: például a vendégéjszakák számában 97 százalékos (!) volt a visszaesés áprilisban. A külföldi látogatók visszatérésére még alighanem várni kell, ezért a városvezetés a belföldi turistákban látja a megoldást. Azt próbálják megmutatni a vidéken élő magyaroknak, hogy a fővárosuk tulajdonképpen mindent tud, amire egy nyaraló ember vágyik: van víz, számtalan wellness- és élményfürdő, valamint strand; lehet barangolni a természetben, még akár a hegyekben is; és persze akad bőven kulturális és gasztronómiai élmény. Ráadásul mindez az ország közepén, mindenhonnan könnyen megközelíthető. Kitaláltak egy kártyát is, amely fejenként tízezer forintba kerül, és hogy mire jó, mindjárt megmutatom.

Budapest turistahelyei (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

A 48 órás kedvezménycsomag egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó szállást nem kellett kipróbálnom, mert itt lakom a városban, de a kártya birtokosa két éjszakát igen kedvezményesen tölthet el Budapesten: két főre a háromcsillagos szállodai szobát tizenkétezer, a négycsillagosat húszezer, az ötcsillagos luxust pedig harminc ezer forintos garantált áron adják éjszakánként. Figyelem: ezt csak személyesen, a szállodánál lehet lefoglalni telefonon vagy e-mailen – ne használjanak közvetítő oldalakat, mert akkor nem fog működni!

A kártya többi előnyét már kipróbálhattam. A két nap turistáskodás egy Vásárcsarnok-látogatással kezdődött – ritka élmény úgy sétálni az árusok között, hogy nincs tömeg. Az ott kapható rétes most is ugyanolyan jó, mint régen, az emeleti ételbüfék közül viszont csak minden negyedik nyitott ki – nincsenek külföldiek, nincs vendég sem.

A kártyával ingyen használhatók a Hop on, hop off buszok, ezekkel fel lehet menni például a Citadellára is. Nem akartuk lefutni a kötelező köröket, így a Gellért-hegyen nem a legismertebb látványossághoz, hanem a Filozófusok kertjébe mentünk. A túra olyan volt, mintha egy igazi erdőben sétálnánk, csak éppen alattunk morajlott a város.

Éttermi kedvezmények is járnak a kártyával, de kicsit tartottam attól, hogy sikerül kifogni egy valódi turistacsapda etetőhelyet. Ehhez képest a nemzetközi hajóállomás melletti, Duna-parti étterem pozitív meglepetést hozott – egész jó makrélát sütöttek, a baconbe göngyölt csirke is finom, a kilátás a folyóra pedig pazar. Ugyan nem volt olcsó, nem kellett csalódottan és éhesen távozni. Ebédidőben csak mi voltunk vendégek – van tehát honnan felállniuk az éttermeseknek is.

Budapest turistahelyei (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

A Váci utca egészen szürreális látvány üresen, nem is töltöttünk ott sok időt. A kártyával ingyenes belépő jár egy strandra (hatból lehet választani) és egy történelmi fürdőbe is. Mivel a Rudasban aznap épp női nap volt, mi a strandot választottuk. Budapest meglepő részein, a turistaövezetektől távol is egész jó helyeket lehet találni, több strandon vadonatúj wellnessrészleg is épült. Ilyen a csillaghegyi és a pesterzsébeti is – előbbi nevéből adódóan egy hegyen van a budai oldalon, pazar jakuzzival a legtetején, utóbbit pedig még GPS-szel sem könnyű megtalálni, mert be kell fordulni egy vasúti híd alá. De megéri, sós-jódos fürdője egész évben működik, a kinti hullámmedence pedig egészen jól imitálja a tengert.

A plasztikkártya többtucatnyi múzeumba is ingyenes belépést biztosít. Mi a Magyar Vasúttörténeti Parkot választottuk, és nem bántuk meg. Ez sincs a belvárosban, de megéri kimenni (kártyafüggetlen tipp Budapestre utazóknak: a Mol Bubi közbringarendszerre most alig száz forintért lehet regisztrálni, és ha félóránként letesszük és újrabéreljük a bicajt, nem kell extra költséget fizetni. Hétvégente a lezárt pesti rakparton tekerni igen kellemes élmény!). Visszatérve a vasúttörténelemhez: hetven ezer négyzetméteren száznál is több járművet és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutatnak be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén. Ki lehet próbálni a hajtányt, felmászhatunk a gőzmozdonyokra, és meg lehet nézni az Orient Expressz egykori ékességét, az 1912-ben épült, elegáns teakfa étkezőkocsit is.

Estére alaposan lemerültem – turistának lenni eléggé fárasztó. Pedig kell az energia holnapra, jó lenne reggel a Rudasban kezdeni. Aki pedig kedvet kapott a fővárosi látogatáshoz, keresse a Restart Budapest kártyát, szerintem bőven megéri. Ráadásul missziót is teljesít a nyaralással – újraindít egy világvárost.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/30. számában jelent meg július 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!