Újszentiván: rács mögött marad a vőfély-polgármester

Újszentiván: rács mögött marad a vőfély-polgármester

Bodó Sándor (j), az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Juhász Tünde (k) Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott és Putnik Lázár (b) polgármester az újszentiváni munkásszálló átadásán 2020. márciusban (Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság meghosszabbította Putnik Lázár és két gyanúsított-társa előzetes letartóztatását – tudta meg a Magyar Hang Dr. Szanka Ferenctől, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A településvezetés mellett vőfélyként is dolgozó Putnik Lázárt még februárban tartóztatták le, azt követően, hogy a NAV január végén razziát tartott a csongrádi település polgármesteri hivatalában. Ekkor bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást, és az ügy összefüggött a közfoglalkoztatottak bérével. Újszentivánon ugyanis számos közmunkást is „fiktíven” alkalmaztak, ezen felül pedig számos szerb- és román-magyar kettős állampolgárságú fantomszavazót is bejelentettek a kétezer fős, a déli határ közelében fekvő településre.

A NAV-razzia azonban az Újszentiván peremén található munkásszálló építésével volt kapcsolatos. Szanka akkori közleményében ezt írta: „a három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet egy munkásszálló építésére a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, és ez alapján a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, amelyből 149 millió forintot saját forrás fedezett. A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét – a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve – túlárazta.

A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével. A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa egyelőre ismeretlen. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta.”

Putnik letartóztatását követően nem sokkal az újszentiváni testület feloszlatta magát, a településen július 3-án tartanak időközi választást.