Ukrajna semmit sem tud a Magyarországra szállított katonákról, bekérették az ügyvivőt

Ukrajna semmit sem tud a Magyarországra szállított katonákról, bekérették az ügyvivőt

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pénteken a Facebookon.

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra. Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba „érdemi megbeszélésre". „Az ukrán fél átadta megkeresését, amelyben részletes tájékoztatást kér az ukrán állampolgárokról, továbbá azt, hogy haladéktalanul engedjenek hozzájuk egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz" - tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyvivővel folytatott megbeszélésen az ukrán fél külön kiemelte az egyeztetés szükségességét „az olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása". Nyikolenko hangsúlyozta egyúttal, hogy „az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír".

Néhány órával korábban a 444 a Korreszpondentre hivatkozva azt írta, hogy vizsgálja az ukrán titkosszolgálat, igazat mondott-e az Orosz Ortodox Egyház, amikor közleményében azt írta, hogy Kirill moszkvai pátriárka áldásával kárpátaljai, ukrán oldalon korábban harcoló katonákat szállítottak át Oroszországból Magyarországra. Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője szerint hivatalosan az ukránoknak nem erősítették meg a hírt, ami ukrán állampolgárok hadifogolyként szállítása esetén rendkívül szokatlan.

Eközben idehaza Semjén Zsolt megerősítette, hogy Oroszország által foglyul ejtett, az ukrán erők soraiban Oroszország ellen harcoló kárpátaljai magyar katonákat szállítottak Magyarországra. Mint lapunk is megírta, a magyar miniszterelnök-helyettes péntek délelőtt úgy fogalmazott: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Semjén saját elmondása szerint maga koordinálta a kárpátaljai magyar foglyok Magyarországra szállítását, ebben a közvetítői szerepet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látta el. Megkérdeztük a máltaiakat is, a szeretetszolgálat azt közölte válaszában, „arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt”.  – A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni – tették hozzá.