Ukrán költő versével köszöntötték Orbán Viktort otthona előtt a költészet napján

Ukrán költő versével köszöntötték Orbán Viktort otthona előtt a költészet napján

Fotó: Nagy Petra Júlia Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ljuba Jakimcsuk ukrán költőnő Hogyan öltem című versét rajzolták fel a költészet napja alkalmából az Orbán Viktor budai háza előtti járdára – vette észre a Telex. 

Az Orbán-rezidencia előtti aszfaltra írt versek hagyománya 2017-ben kezdődött, amikor Nagy Petra Júlia A walesi bárdokkal üzent a miniszterelnöknek. Egy évvel később a Levegőt! került a járdára József Attilától, 2019-ben a Merülő Saturnus Weöres Sándortól, 2021-ben pedig Szilágyi Domokostól a Takarjátok be nagyapát. Most közösségi oldala tanúsága szerint egy ukrán költőre esett a választása.

Nagy azt írta a Facebook-oldalán, hogy azért választotta ezt a verset, mert a költő „fiatal, nő és ukrán, és ha már krétázott versekkel provokálok, az hadd legyen tényleg erős”. Jakimcsuk a verset 2014. októberében írta.

„Ma nekem itt a szövegéből az a leghangosabb, számomra az a legfontosabb kérdés, hogy megkönnyítjük-e a hatalom dolgát? Megtesszük-e azt a szívességet, hogy elmegyünk, feladjuk, csak a magunk dolgával törődünk, hogy eleve megépítjük sejtfalakból a határkerítést magunk és a valóság közé? Vagy van-e esélye az állhatatosságnak?” – írta a posztjában Nagy, amiben képeket is megosztott arról, hogyan fest a vers a Cinege úton.

A vers Nagy Petra Júlia közösségi oldalán elolvasható.