Ukrán válság: százak érkeznek Tiszabecsnél

Ukrán válság: százak érkeznek Tiszabecsnél

Fotó: György Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jönnek kelet felé, félünk, hogy minket is elvisznek, besoroznak. Meg a fiúkat, akik elmúltak tizennyolc évesek – mondja Ervin és Béla a Magyar Hang helyszíni tudósítójának. A két férfival a tiszabecsi határátkelő sorompójánál kezdünk beszélgetni, Mezőváriból érkeztek, innen tizenöt kilométerről. Az asszonyok, gyerekek egyelőre maradtak otthon, mivel a térségben nincs jele a háborúnak, ám a katonaság réme fenyegető. Ha lesz lehetőség, jönnek majd persze ők is. Először azonban szálláshely kellene az érkezőknek. A környéket jól ismerik, Ervin Mátészalkán tanult, építkezésekre jár át dolgozni. 

Van magyar útlevelük, beléptetőpecsét nélkül is simán átengedték őket az ukránok. (Egyes helyeken a hírek szerint csak úgy engedik ki a férfiakat, ha szerepel ukrán beléptetőpecsét a dokumentumukban.) Csütörtökön lehetett még jönni a kék ukrán papírokkal is, most már csak más országéval, több rokonuk így odaát ragadt, hiába magyarok ők is. A beléptetés is viszonylagos gördülékenységgel zajlott, magyar részről nincs a megszokottnál szigorúbb kontroll. 

Két idős asszony a közeli Csonkásról érkezett, rokonaikat várják, ha lehet ebben a helyzetben szerencséről beszélni, nekik annyi jutott belőle, hogy élnek rokonaik ideát, akik elszállásolják őket. Ők is teljes nyugalomról beszélnek, de jobb a békesség. 

Megjelentek a válság vámszedői is, a határ mentén sokan kínálnak fuvart jó pénzért, kihasználva a semmibe érkezők kiszolgáltatottságát. Pénteken kora délután mintegy kétszáz ember várt arra, hogy rokonai elvigyék, vagy valahogyan rendeződjön a sorsa, ha nem is tömegesen, de folyamatosan látunk az átkelőhely felől érkezőket. A térségbeli önkormányzatok is igyekeznek segíteni, melegedőket nyitottak, a Máltai Szeretetszolgálat és az Ökumenikusok is támogatják az érkezőket. A karpataljaert [at] maltai [dot] hu e-mail-cím amolyan forródrótként él, aki ide ír, annak igyekeznek a lehető leggyorsabban választ adni kérdéseikre.

A Magyar Hang tudósítói jelenleg is az ukrán–magyar határnál tartózkodnak, folyamatosan beszámolunk az ott tapasztaltakról.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.