Ungár Péter: Az LMP nem halt meg Schiffer András távozásával

Ungár Péter: Az LMP nem halt meg Schiffer András távozásával

Ungár Péter (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Schiffer András egy okos, tehetséges ember. Sajnos sokszor személyes érzelmei rabja – többek közt így reagált az LMP társelnöke, Ungár Péter Schffer Andrásnak, a párt egykori alapítójának interjújára, amelyet a Magyar Hangnak adott. Ebben többek közt szó esett az LMP helyzetéről, politikai alkuiról és arról, hogy egyáltalán mennyire létezik ma a parlamentbe először 2010-ben bekerült párt.

Schiffer azt mondta, azért is szállt ki 2016-ban, mert nyilvánvalóvá vált, hogy „a párt jelentékeny részének ellenállása miatt sem erős szervezetet nem tudunk építeni, sem a tagságot nem tudjuk bővíteni.” Így maradt az LMP médiapárt szerinte. Viszont hasonlót lát sok más pártnál is az LMP alapítója, korábbi társelnöke. Szóba került Ungár Péter személye, és a párt jelenlegi politikája is. – Lehet LMP-logó alatt akár még nekem tetsző dolgokat is mondani, miközben nem, hogy erős pártszervezet, de még csak a kiépítésének a szándéka sincs meg, csakhogy ez így sajnos bohóckodás – hangzott el az ügyvédtől.

Kérdésünkre pedig, hogy Ungár bohóc-e, azt válaszolta: „Ungár Péter egy okos, tehetséges ember. A jelenségről beszélek, amikor szervezet nélküli párt élére állva eljátsszák, hogy egy párt működik mögöttük. Persze nincs ebben semmi meglepő, mivel ma azok irányítják az LMP-t, akik 2016-előtt mindent megtettek, hogy ne váljon erős szerveződéssé. És hát a magyar választási rendszerben az ilyen médiapártokkal is lehetséges átmeneti paktumsikereket elérni, elegendő, ha egyik nap még Dobrev Klárával, Márki-Zay Péterrel és a Momentummal kart karba öltve küzdünk, másnap viszont már mi vagyunk a szabadkereskedelmi világrend legkíméletlenebb kritikusai meg a fenntartható fejlődés élharcosai.”

„Nem a jelenlegi LMP-be való”

– Schiffer András egy okos, tehetséges ember. Sajnos sokszor személyes érzelmei rabja, sokszor személyes dühe prioritást élvez nála – reagált lapunknak az LMP társelnöke, Ungár Péter. A politikus hozzáteszi, az LMP nem halt meg Schiffer távozásával, „kevés párt éli túl az alapító elnök távozását, ez a jelenlegi pártvezetés eltagadhatatlan teljesítménye.” Ungár szerint az LMP olyan tiszta, érthető világnézeti alapokkal rendelkezik már, amit nehéz kétségbe vonni. – Mi vagyunk Magyarország Zöld Pártja, van amikor önállóan van, van amikor koalícióban küzdünk a természet védelméért – teszi hozzá a társelnök.

De nincs igazság a paktumsikerek emlegetésében? Mit gondol az erről szóló kritikáról? – kérdezzük. – A 2022-es ellenzéki összefogás a választók, így a zöld választók akarata is volt. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely érdemben levonta a kudarc tanulságait, és elsőként tisztáztuk a szerepünket és a világnézetünket – válaszolja erre Ungár. A politikus úgy látja továbbá, hogy a liberális értelmiséggel szembeni düh sokszor jogos, és a rendszerváltó elit rengeteg dologban tévedett, „de aki szerint a korai kilencvenes évek mikrokonfliktusainak lejátszása a politika lényege, nem a jelenlegi LMP-be való.”