Ungár Péter: Nem az Emmi magánügye, ki vezeti a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot

Ungár Péter: Nem az Emmi magánügye, ki vezeti a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot

Ungár Péter sajtótájékoztatója Forrás: Facebook-videó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az állami szociális ellátás felügyelete az Emberi Erőforrások Miniszteriumához (Emmi) tartozik, Kásler Miklós miniszter nem foglalkozik a területtel – erről beszélt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szombaton budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte ezt bizonyítja, hogy koronavírus-járvány tavaszi hulláma után, a kormány által megítélt egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítésből kimaradtak a szociális ellátásban dolgozók – magyarázta a politikus.

Ungár Péter beszélt az Emmi felügyelete alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) ügyeiről – amelyeket lapunk tárt a nyilvánosság elé –, kifogásolva a tárca ügyben tanúsított hallgató magatartását. Emlékezetes, júniusban felmentették Benedek István Zsolt főigazgatót a szociális csúcshivatal éléről, a vezető szeptember közepi hatállyal távozik. Néhány nappal később pedig felmentették az összes olyan vezetőt – Verdó György Hajdú-Bihar megyei kirendeltségigazgató mellett két hajdú-bihari intézményvezetőt is –, akik érintettjei a lapunk által feltárt visszaélésgyanús ügyeknek.

Miután az Emmi és az SZGYF is hallgatott a felmentések körülményeiről, a július végi kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert az ügyben. Ott is rendkívül szűkszavú tájékoztatást kaptunk. Gulyás Gergely azt mondta, hogy átalakítják az intézményt, azt pedig egy másik vezető fogja végrehajtani. Később Ungár Péter tett fel írásban kérdéseket az illetékes szaktárcának, aki bár több kérdést is megfogalmazott, mégis egyetlen mondattal pattintotta le Rétvári Bence államtitkár. Azt írta ugyanis Ungárnak – utalva az átalakításra –, hogy a Gulyás Gergely miniszter által elmondottakat tekintse irányadónak az ügyben.

Erre vonatkozóan mai sajtótájékoztatóján Ungár Péter kijelentette: ha valóban át akarják alakítani a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, az közügy, hiszen az adófizetők tartják el a minisztériumot és a főigazgatóságot és az ellátórendszert is. Tájékoztatni kell az embereket a célokról és a változásokról – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy azért fontos, hogy ki vezeti az SZGYF-et, mert sok ezren dolgoznak az állami szociális ellátórendszerben, olyan munkavállalók, akik az életüket dolgozták le a rendszerben, és olyan emberekkel foglalkoznak, akik a társadalom legelesettebbjei közé tartoznak. Ha szociális ellátás leáll, leáll a gazdaság is, hiszen akkor az embereknek otthonukban kell ápolniuk azokat, akiket jelenleg intézményekben látnak el. Ezért nem az Emmi magánügye, hogy ki vezeti az SZGYF-et, a felvetődő kérdésekről pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatnia kell – szögezte le az LMP országgyűlési képviselője.

https://www.facebook.com/506348326210466/videos/844462035957850/