Ungár Péter vitába szállt Schiffer Andrással a Putyinról tett kijelentése miatt

Ungár Péter vitába szállt Schiffer Andrással a Putyinról tett kijelentése miatt

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az elmúlt években tartózkodott ettől, most nyilvánosan vitába szállt Schiffer András ügyvéd, az LMP egyik alapítójának gondolataival Ungár Péter, a párt jelenlegi társelnöke. Schiffer a kormánypárti Mandinernek adott interjújában azt mondta, „az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd”.

Schiffer még 2018-ban döntött úgy, hogy kilép az LMP-ből. Ungár eddig azért nem kívánt vitázni vele „mert ez a párt nélküle nem létezne”, „(...) másrészt nem jó, ha egy párt politikája nyilvános családállításba torkollik, mert a választók észreveszik, ha az érzelmek kerekednek felül az érvek helyett”. – A legutóbbi interjújára mégis kénytelen vagyok reagálni, mert ha az ott elhangzott állításokkal tartalmi szinten ugyanannak a pártnak későbbi elnökeként nem tisztázom a viszonyomat, akkor az már inkább sunnyogás – vélte.

A politikus leszögezte: továbbra is büszkén vállalják, hogy nem minden született tökéletesnek, ami nyugatról érkezik, és egyetértenek azzal is, hogy zöld szempontból az orosz földgáz amerikai palagázra cserélése semmilyen szinten nem előrelépés. – De személy szerint súlyos tévedésnek tartom, ha azt mondjuk, hogy a háború kialakulásában bárkinek lehet ahhoz akár csak megközelítő felelőssége, mint Vlagyimir Putyinnak. Egyszerűen azért, mert ő adta ki a parancsot egy szuverén állam megtámadására – húzta alá. Elismerte, hogy az Egyesült Államok bizonyosan megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe kevésbé nyilvánvaló eszközökkel az elmúlt években. – De ez a módszer egyrészt Oroszországtól se áll távol, másrészt ha ezt egyenértékűnek fogadjuk el a tankok elindításával, akkor egyszer csak majd azon vesszük észre magunkat, hogy összeesküvés-hívők döntik el, hogy mikor jön a harmadik világháború. Aggasztóan közel vagyunk ehhez a ponthoz – vélte Ungár Péter.

Hozzátette: abban már nincs vitája Schifferrel, hogy ennek a konfliktusnak a legfőbb vesztese Európa. – De kifejezetten nevetségesnek tartom ezért is az Egyesült Államokat hibáztatni, mert nem az ő dolguk az erős Európa megteremtése. Ennek a helyzetnek a kialakulásában Angela Merkelnek és Orbán Viktornak van súlyos felelőssége. Olyan magabiztos nem vagyok, hogy kimondjam, hogy ezért majd felelniük kell, de abban elég biztos vagyok, hogy a megítélésük történelmi távlatban innentől csak romlani fog – zárta posztját a politikus.