UNICEF: A magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

UNICEF: A magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a koronavírus-járvány alatt – idézte az UNICEF Magyarország reprezentatív felmérését a Telex. Az országos kutatást a Publicus Intézet végezte 1000 fő megkérdezésével 2021 májusában. A 3-18 éves gyerekeket nevelő szülőket többek között arról kérdezték, hogy milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, az elszigeteltség, az intézmények bezárása, mennyire tudtak kapcsolatban maradni a kortársakkal és miben változtak a mindennapjaik.

A válaszokból az derült ki: leginkább a kamaszokat, a 11-18 éves korosztályt érintette negatívan a járvány, a legtöbb szülő alvásproblémákról, befele fordulásról és motiválatlanságról számolt be. A 11-18 évesek szüleinek 26 százaléka tapasztalta, hogy gyermekük figyelme könnyebben elterelődött, 25 százalék tapasztalta, hogy a gyermekük könnyen dühbe gurult.

A 7-11 éveseknél a szülők 54 százaléka tapasztalt valamilyen negatív tüneteket az otthon töltött idő alatt: például elkalandozó figyelmet, túlzott mozgékonyságot és engedetlenséget. A legkisebbeknél, vagyis a 3-7 éves gyermeket nevelő szülők közel fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat. Összességében a szülők mintegy fele tart attól, hogy a gyermeke valamilyen tartós hátrányt szenvedett el: lassult az érzelmi és társas fejlődése, mozgásfejlődése illetve lemaradt a tanulásban.

A beszámolók szerint a 7-11 évesek mindössze 3 százaléka örült annak, hogy nem kellett iskolába járnia. A kutatásból az derült ki, hogy az egyszülős háztartásokat nehezebben érintették a járvány mentális vonatkozásai, mint a kétszülős háztartásokat.

A válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem aggódik a koronavírus-járvány esetleges káros hatásai miatt. Egy szűk kisebbség előnyét is látta a helyzetnek, ők leginkább azt jelölték meg, hogy a bezártság hatására többet volt együtt a család. A többség számára a járvány miatt kialakult helyzet semmilyen előnnyel nem járt.