Uniós pénzek lenyúlásának gyanújával tartóztatták le a fideszes politikust

Uniós pénzek lenyúlásának gyanújával tartóztatták le a fideszes politikust

F. Petra és Boldog István (Fotó: Facebook/Boldog István hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónapra elrendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság F. Petra letartóztatását – írja a Törökszentmiklosi.hu. A végzés nem végleges. F. Petra 2018 nyarától az októberi önkormányzati választásig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, jelenleg a törökszentmiklósi képviselőtestület és a megyei önkormányzat tagja. A kormánypárti politikusnőt azzal gyanúsítják, hogy uniós pályázatok elbírálására hatással bíró hivatalos személyként jogtalan haszonra tett szert, a Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatoknál jogellenesen befolyásolhatta a közbeszerzéseket.

F. Petra korábban Boldog István fideszes országgyűlési képviselő munkatársa volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben, az Átlátszó a politikus jobbkezeként emlegette. A körzetben a Központi Nyomozó Főügyészség hónapok óta nyomoz zsarolás gyanújával, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adott hírül közösségi oldalán még októberben. Novemberben pedig – ahogy arról a 24.hu beszámolt – az ügyészségi nyomozók házkutatást tartottak a cserkeszőlői önkormányzatban, feltehetően ekkor vették őrizetben F. Petrát is.

Mintegy 250 millió forintnyi forrás tűnt el Tiszatenyőn, a beruházásokból csak torzók maradtak | Magyar Hang

Valahol Tiszatenyő mellett, a megrepedt, szikes talajon áll öltönyben Boldog István. Előtte faragott állvány, mellette polc: felül, bordó párnán a Szent Korona fából készült másolata, alul az alaptörvény egy példánya. Körülötte pedig a puszta közepére cipelt, ember nagyságú szobanövények. Két évvel ezelőtti fotósorozaton látható mindez: a fényképek természetesen ünnepélyes alkalomból készültek, a térség fideszes országgyűlési képviselője ugyanis alapkőletételre érkezett a községbe.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya a Torokszentmiklosi.hu-val most azt közölte, hogy „F.P. ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt – egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását."

Hadházy Ákos novemberi bejegyzésében már utalt arra, hogy F. Petra körül valami történik. A fideszes képviselő ugyanis november végén nem jelent meg a törökszentmiklósi közgyűlésben. A független országgyűlési képviselő megjegyezte, nem lenne ez érdekes hír számomra, ha a törökszentmiklósi választókerületben nem hallottam volna annyi politikustól, hogy ez a hölgy volt Boldog István jobbkeze, „táskás embere”. És ha nem hallottam volna már több embertől, hogy nemcsak a cserkeszőlői polgármesteri hivatalban voltak nyomozók, hanem F. Petránál is, akit aztán magukkal is vittek.

Hadházy még október elején számolt be arról, hogy szerinte Boldog István lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit: csak akkor kaphatnak uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat.

Az ellenzéki képviselő példákat is említett a választókörzetben hirtelen népszerűvé vált cégekre. Hadházy szerint a Profiter Machine Kft. például 2017 májusig más néven, elektronikai profillal működött Székesfehérváron, és 2016-ban még alig több mint 6 millió forint bevétele volt, adózott nyeresége pedig az egymillió forintot sem érte el, de 2017-ben, miután megvette és átnevezte egy jászberényi nő, beindult a biznisz. A kft. tavalyi bevétele 343 millió forintra ugrott, amiből 37 milliós nyereséget ért el. A Profiter Machine Kft. a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2017 októberében nyert először közbeszerzést, éppen Kétpón. Azóta több mint tucatnyi alkalommal volt eredményes, de egyetlen kivétellel minden munkáját a Boldog-féle választókerülethez tartozó településeken, Kétpón, Mezőtúron és Kunszentmártonban nyerte el.

Boldog István októberi közleményében politikai hangulatkeltésnek nevezte Hadházy állításait, és közölte: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de szükség esetén áll a hatóságok rendelkezésére.