Űrpolitikai csoport alakult a parlamentben

Űrpolitikai csoport alakult a parlamentben

Kósa Lajos 2021. november 4-én a a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után. A kép forrása: RTL Klub.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés alelnöke, a fideszes Jakab István az őszi parlamenti ülésszak első napján bejelentette: Bánki Erik (Fidesz), Ferencz Orsolya (Fidesz), Kósa Lajos (Fidesz) és Németh Zsolt (Fidesz) arról tájékoztatta a házelnököt, hogy megalakították a parlamenti űrpolitikai csoportot.

Az Orbán-kormány még öt éve nevezte ki az űrkutatásért felelős miniszteri biztost, Ferencz Orsolya személyében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter épp a napokban közölte, immár bizonyossá vált, hogy évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti a misszióját 2024 végén vagy 2025 elején. A kormány ugyanis kutatót küld fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje és tudományos kísérleteket hajtson végre. A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát. Utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.