Utolérte a rezsiválság a Hegyvidéki Önkormányzatot, télen több intézmény bezárhat

Utolérte a rezsiválság a Hegyvidéki Önkormányzatot, télen több intézmény bezárhat

Pokorni Zoltán a Zugligeti Általános Iskola új épületszárnyának építésén. Képünk illusztráció (Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több intézményt is bezárhat a fideszes Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat 2023. január 1-je és április 1-je között – írja bejegyzésében az MKKP BP XII. kerület Facebook-oldalán, a posztot a Hvg.hu vette észre.

Mint fogalmaznak, „a XII. kerületet is elérték a választási kampányban ígért NEM megszorítások”. A polgármester ugyanis olyan javaslatot terjesztett elő az önkormányzati képviselő-testületnek, amellyel több fontos, kerületi fenntartású intézményt bezárnának január 1-jétől.Ezek az alábbi intézmények:

• MOM Kulturális Központ és telephelyei
• Városmajori uszoda
• MOM Sportközpont
• az idősek nappali ellátását végző gondozási központok
 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerint a Kulturális Szalon és a Lóvasút kapcsán még nem eldöntött, lesz-e háromhónapos szünet a téli időszakra. A Városmajor u. 71. alatti sportpálya befedésére a javaslat értelmében nem kerülne sor, a kerületi nevezetességek (pl. a János-hegyi Erzsébet kilátó) díszkivilágítását este 8 után lekapcsolnák.

A Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán található dokumentum szerint a téli bezárásra a működtetési költségek minimálisra csökkentése miatt van szükség.

Mint ismert, a kormány nemrég csak a lakosság számára hagyta meg a rezsicsökkentettnek a gáz és az áram árát, az átlagfogyasztás erejéig. Az önkormányzatok jó részének augusztus elejétől világpiaci árakkal kell szembesülniük, közülük jó páran 10-20-szoros áron köthetnének új szerződést az energiaszolgáltatókkal.

Miután ez a drágulás kigazdálkodhatatlan, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy szabjon árplafont a rezsiköltségekre. A szombati rendkívüli kormányinfó alapján úgy tűnik, a kormány látja, hogy az önkormányzatok fizetőképességének van határa, de előbb azt vizsgálja meg, hogy milyen módon lehet takarékoskodni, utána pedig azt, hogy milyen segítségre van szükségük az önkormányzatoknak.