Vácon és Ferencvárosban is megállapodott az ellenzék

Vácon és Ferencvárosban is megállapodott az ellenzék

Mitkovich Ilona (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferencvárosban megegyeztek az ellenzéki erők az előválasztásról, Vácon ugyanakkor már megvan a közös polgármester-jelölt Matkovich Ilona személyében.

Vácon is megvalósult az ellenzéki összefogás, az újságíróként ismertté vált Matkovich Ilona lesz a közös polgármester-jelölt. A politikus a Magyar Narancsnak írott cikkeiben szokta feltárni a vidék problémáit. A váci ellenzéki erők által lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a támogatók között ott van a Szavad Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület, az LMP, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Matkovich Ilona 2014 óta a Szavad Egyesület önkormányzati képviselője Vácon. Újságcikkei mellett novellái is megjelentek.

A Závecz Research helyi közvélemény-kutatása szerint egyébként a DK és a Momentum helyben is megerősödött, míg az MSZP az országos átlag alá süllyedt.

Az összefogás által kiadott közlemény szerint Matkovich Ilonát „szociális érzékenysége, igazságszeretete, demokratikus elkötelezettsége húzta be a politikába, ezért alapította meg a Szavad Egyesületet, és jutott be az egyesület színeiben a váci képviselő-testületbe, majd indult el a 2018-ban az LMP és aztán több ellenzéki párt támogatásával az országgyűlési választásokon, ahol a váci ellenzéki szavazatok közül a legtöbbet ő kapta.”

Az idei EP-választáson a Fidesz-KDNP 51,26 százalékot kapott Vácon, míg a DK 16,78-t, a Momentum 10,56-ot, az MSZP-Párbeszéd 6,15-öt, a Jobbik 5,90-et, az LMP pedig 2,72-t.

Ferencvárosban is megállapodtak az előválasztásról, a nyertes így a kompenzációs lista első helyére kerül, míg a vesztes a legesélyesebb egyéni körzetben indul – számolt be róla az Azonnali. A felek lemondtak róla, hogy a részvételt aláírásgyűjtéshez kössék, az előválasztás pedig a korábbi terveknek megfelelően augusztus 12-én, tehát négy nap múlva indul.

A megállapodás kapcsán Baranyi Krisztina azt írta a Facebook-oldalán, súlyos kompromisszumokat kötött, de ha nem teszi, cserben hagyja azokat, akik bíznak benne. A független jelölt megköszönte Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek a tárgyalások során nyújtott támogatását. A poszthoz is kettőjükről mellékelt egy közös képet.

Csütörtökön korábban már Jancsó Andrea momentumos (korábban LMP-s) politikus posztolt róla, hogy már aláírta a megállapodás egyik verzióját, és Baranyi rábólintására várnak. Jancsó szerint ha megnyeri, továbbra is számít rá, hogy Baranyi az antikorrupciós alpolgármestere legyen.

Nemrég Baranyi Krisztina számolt be róla, hogy csalás történhetett, mert Jancsó Andrea előbb megkapta az aláírásgyűjtő ívet, és már meg is kezdte a támogatók összegyűjtését. Előzőleg abból is vita származott, hogy melyik jelöltet ki támogatja. Míg korábban Karácsony Gergely a független induló mellett sorakozott fel, addig az előválasztás bejelentésekor már azt mondta, a győztest fogja támogatni. A Jobbik és a Momentum jelöltje az előválasztáson Jancsó, míg a helyi LMP-sek, A Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róberték Baranyit támogatják.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.