Kormánytisztviselők ellen emeltek vádat

Kormánytisztviselők ellen emeltek vádat

Védettségi igazolvány (Forrás: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emeltek három, járási hivatalban dolgozó nő ellen, akik úgy szereztek egyiküknek védettségi igazolványt, hogy nem járt volna neki. 

A Veszprém Megyei Főügyészség tájékoztatása alapján a vádirat szerint az ügy 55 éves vádlottja 2021 áprilisában kormánytisztviselőként dolgozott, és feladatkörébe tartozott a fertőzéssel kapcsolatos adatok rögzítése. A két másik vádlott, egy 45 és egy 48 éves nő ugyanazon az osztályon igazgatási feladatokat látott el.

Az 55 éves nő jogtalanul szeretett volna védettségi igazolványhoz jutni, ezért elhatározta, hogy a hivatali helyzetével visszaélve, jogosultság nélkül fogja megszerezni magának és élettársának. Ennek érdekében a saját és élettársa nevében is kitöltött egy-egy formanyomtatványt, amelyen valótlanul koronavírus-fertőzöttként tüntette fel magukat. Kolléganőjét – az ügy másik vádlottját – pedig megkérte, hogy az adatlapokat – tudva, hogy azok nem tükrözik a valóságot – iktassa be, majd a hamis nyilatkozatok alapján a karantén elrendeléséről szóló határozatokat is írja alá. Mindjárt másnap az e feladatkörben eljáró másik munkatársnőjét kérte, hogy határozataikra írja rá a tünetmentesség bejelentéséről szóló, szintén hamis nyilatkozatot. Ezt követően a vádlott az iratok birtokában megírta saját maga és élettársa nevére a karanténfeloldó határozatokat, majd azokat aláírásra fel is töltötte az aláíró rendszerbe, ám ekkor a be nem vont munkatársak észlelték az iratok valótlan tartalmát.

Az ügyészség a három nővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.