Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen

Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára ellen

Nagy János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A decemberben őrizetbe vett – azóta menesztett – tisztségviselő két ügyben is érintett az ügyészség szerint.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt Nagy János, az Agrárminisztérium egykori földügyekért felelős helyettes államtitkára és társai ellen – derült ki az ügyészség közleményéből, amelyet a Hvg.hu idézett. Mint a portál megjegyzi: a sajtóanyagba nem írták bele a politikus nevét, de az ügy körülményeiből kiderült, hogy róla van szó.

Az ügyészség Nagyot két rendbeli – egy esetben társtettesként megvalósított – előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja.

Ahogy arról korábban lapunk is részletesen beszámolt, az ügy háttere: 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) tájékoztatása szerint „megalapozott a gyanú, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.”

Az ügyészég közben egy másik ügyről is beszámolt a közleményében. E szerint helyettes államtitkár és egy osztályvezetője abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készített volna el egy tanulmányt. A vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződést végül nem kötötték meg, mert a kiírt pályázatot visszavonták.

A volt helyettes államtitkár tavaly december óta a lakás elhagyását engedélyhez kötött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A kényszerintézkedést a bíróság – védői indítványnak helyt adva – megszüntette, amely végzés ellen, a nyomozó ügyészség fellebbezést jelentett be. A volt osztályvezető és a két vállalkozó szabadlábon védekeznek.