Vádlott lett a szociális főigazgatóság volt vezetője

Vádlott lett a szociális főigazgatóság volt vezetője

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság budapesti, Viegrádi úti központja

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bíróság előtt kell felelnie az állami szociális ellátásért felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) volt csúcsvezetőjének – értesült lapunk. B. I. Zs. ellen korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt emeltek vádat. Vagyis a nyomozóhatóság szerint a volt főigazgató tudhatott bűncselekménygyanús ügyekről, de nem intézkedett feljelentésről.

Az ügy szálai évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségéhez tartozó debreceni szociális otthonok dolgozói több alkalommal bejelentést tettek a főigazgatóságon arról, hogy korrupciót és más szabálytalanságokat felvető ügyekről van tudomásuk. Nem százmilliók eltűnéséről szóltak ezek, hanem kisebb-nagyobb súlyú visszaélésgyanús esetekről, amelyek az állami szociális ellátás rendszerszintű problémáira, helyi potentátok működésének visszásságaira mutattak rá.

Az ügyek között szerepelt több lapunk által bemutatott eset is. Az egyik arról szólt, hogy a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) vezetője készpénz visszaosztásáról szóló egyeztetésen vett részt egy pelenkabeszállítóval. Ez úgy derült ki, hogy a tárgyalást hangfelvétel rögzítette. A sápot a fogyatékos gyerekek számára szükséges pelenka után járó OEP-támogatásból vették volna le a felvétel szerint. Egy másik ügyben eltűnt az idős emberek letétbe helyezett pénze. A 13 millió forintot végül a DSZSZK büdzséjéből pótolták.

Hiába jelentették azonban a dolgozók az ügyeket, azok a felső szinteken elhaltak. Eleinte el sem jutottak az SZGYF-nek arra a főosztályára, amelyet az ilyen bejelentések, korrupciós kockázatok feltárására hoztak létre. 2018 nyarán B. I. Zs. személyében új főigazgatót neveztek ki az SZGYF élére. A debreceni dolgozók ekkor újra elküldték az anyagaikat. Ekkor ugyan vizsgálták azokat, ám a személyi és büntetőjogi konzekvenciák elmaradtak. Az iratok azonban eljutottak az Emberi Erőforrások Minisztériumához is, amely aztán lenyelte a békát: feljelentette saját intézményét, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot.

Évekig tartó nyomozás után B.-vel szemben emeltek vádat korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt. Az ügyészség szerint tudott a törvénybe ütköző esetekről, mégsem tett feljelentést – vagy legalábbis nem időben. Merthogy a volt főigazgató azzal védekezik, hogy megtette az intézkedéseket. Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője érdeklődésünkre azt közölte: az ügyészség eredetileg azt javasolta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon büntetővégzést B. I. Zs. ügyében. A vádlott viszont kifejezetten kérte a tárgyalás megtartását. Az ügyészség egyébként két év szabadságvesztést – három évre felfüggesztve – kért a volt főigazgatóra. Ezt azonban a vádlott nem fogadta el, tagadja ugyanis a terhére róttakat. Ezért tárgyalások következnek az ügyben.

Az eljárás lapunk szempontjából is érdekes, mert a B. I. Zs. által vezetett főigazgatóság és a cikksorozatunkban érintett intézményvezetők annyira zokon vették a leleplezéseket, hogy minden fronton elégtételt akartak venni a szerzőn és a Magyar Hangon is. Az SZGYF és az érintett vezetők összesen kilenc különböző bírósági eljárást indítottak. A cikksorozat több mint 30 pontját vitatták, de egyben sem adtak nekik igazat, vagyis minden egyes bírósági eljárást megnyertünk. Emellett feljelentették a lap szerzőjét a rendőrségen, de hiába, mert ő nem követett el bűncselekményt, cikkeink ugyanis a valóságot mutatták be.

2020 nyarán aztán egymás után mentették fel a cikkeinkben érintett vezetőket: távozott B. I. Zs. az SZGYF éléről, továbbá a főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének vezetője és két hozzá tartozó szociális intézmény igazgatója is.

Figyelemre méltó fejlemény történt azonban a DSZSZK vesztegetésgyanús ügyében. Évekig tartó nyomozás után ugyanis meggyanúsítottak két személyt: egyiküket vesztegetés, másikukat vesztegetés elfogadása miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A megyei rendőr-főkapitányság időközben azonban megszüntette az eljárást – közölte érdeklődésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/40. számában jelent meg szeptember 30-án.