Vajon milyen átlagéletkorra számíthat egy magyar?

Vajon milyen átlagéletkorra számíthat egy magyar?

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Demográfiai évkönyv, 2019 című kiadványában közzétette a népességre, népesedésre vonatkozó 2019. évi információit – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az érdeklődők részletes adatokat kapnak a népesség számáról, összetételéről, a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok, a válások, a születések, a magzati veszteségek, a halálozások és a halálokok számának alakulásáról, valamint a belföldi és a nemzetközi vándorlások jellemzőiről. Mint írták, az évkönyv nemzetközi adatai lehetőséget nyújtanak az országok közötti összehasonlításokra. A főbb demográfiai mutatókat interaktív grafikonok, térképek, korfák is szemléltetik - tették hozzá.

Az évkönyv adatai szerint 2020. január 1-jén 9 millió 770 ezren éltek Magyarországon, mintegy 70 százalékuk városban. Ebből 92,5 ezren még nem töltötték be első évüket, a legalább 90 évesek száma pedig 65,2 ezer volt. Tavaly több mint 65 ezer házasságot kötöttek, ezek mérlege pedig négy évtized után először volt pozitív, mivel közel ötezerrel több új jött létre, mint ahány megszűnt. A tavaly házasságra lépett párok közel háromnegyede első alkalommal mondta ki a boldogító igent. „A nők átlagosan 30,1, a férfiak 32,8 évesen házasodtak először” – ismertette a hivatal.

Az évkönyvből az is kiderül, hogy Magyarországon tavaly 46 ezer kisfiú és 43,2 ezer kislány látta meg a napvilágot. Naponta átlagosan 244-en születtek, január 1-jén 162-en, december 24-én pedig 178-an. Az újszülöttek négyötöde első vagy második gyermek.

Az évkönyvben megjelent adatok alapján 2019-ben két év után ismét 130 ezer alá csökkent a halálozások száma Magyarországon. Az elhunytak átlagéletkora 74,4 év volt. „Az életkilátásokban továbbra is a nők helyzete kedvezőbb: a 60 éves férfiak még további 17,6, az ugyanilyen korú nők további 22 év élettartamra számíthatnak” – fűzték hozzá a közleményben.