Valaki nem mond igazat: még a zánkai tábor felújítási tervében is az Egry-középiskola maradásával számoltak

Valaki nem mond igazat: még a zánkai tábor felújítási tervében is az Egry-középiskola maradásával számoltak

A zánkai iskola modern, szépen karbantartott épülete (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb irat tanúskodik arról, hogy nem helytálló az állami és oktatási szervek magyarázata a zánkai Erzsébet-táborból kipaterolt Egry József-középiskola bezárásáról. Miközben a hivatalos indoklás szerint a tábor felújítása miatt lehetetlenült el az intézmény, a korszerűsítés részleteit tartalmazó műszaki leírás éppen hogy számol az iskola jelenlétével, sőt, kifejezetten felhívja a figyelmet erre a „különleges körülményre”. Az iratban ugyanis az áll, hogy a kivitelezés ideje alatt a tábor területén „az iskola működni fog, így az élet és vagyonvédelemre ennek kapcsán is különös figyelmet kell fordítani”. Vagyis az Erzsébet-alapítvány úgy írta ki a közbeszerzést, hogy a felújítást az iskola folyamatos működése mellett kell elvégezni.

Ez azért érdekes, mert szöges ellentétben áll azzal, amit a szakgimnáziumot felügyelő Pápai Szakképzési Centrum (PSZC) a turisztikai és vendéglátóipari iskola felszámolásáról kommunikált. A bezárás híre után hetekig hallgattak, majd arra hivatkoztak, hogy a szakgimnázium „működése a jelenlegi helyén, a területén folyó beruházás előrehaladása miatt 2019 nyarától nem biztosítható”. A PSZC állítása azért sem stimmel, mert csak augusztus végén zárult a tábor felújítására kiírt közbeszerzési eljárás – ami végül több mint fél évet csúszott –, így eddig munkálatok ott nem folytak.

Ráadásul a felújítás az idézett műszaki irat – és az alapítvány – szerint sem befolyásolja a táboroztatást, így ennek alapján is kérdés, hogy akkor az iskola miért van útban.

Az oktatási kormányzat kommunikációja is zavaros. Az iskolát fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Cseresnyés Péter szerint azért márciusban – a beiskolázási időszakban – született meg a döntés a szakgimnázium bezárásáról, mert addigra – tehát a futó közbeszerzési eljárás közepén – véglegesedett, hogy a felújítás alatt nem tud működni az iskola. Forrásaink azonban inkább hirtelen döntésnek vélik a megszüntetést, és erről árulkodnak a tárca helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak zárt körben elhangzott szavai is. Pölöskeiné ugyanis a végítélet közlésekor úgy fogalmazott az iskola képviselői előtt, hogy „Zánka elesett”. Információink szerint egyébként az iskolaépület faláról a nevet a tanév vége után napokon belül leszedték.

Cseresnyés Péter Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére különben azt is írta, hogy csak az oktatás helyszíne változik, az iskola nem zár be. A valóság azonban felülírta az államtitkár szavait.

A mintegy száz diák elsöprő többsége ugyanis nem fogadta el a szakképzési centrum ajánlatát, amely a Zánkától 60 kilométerre fekvő zirci tagiskolájában helyezte volna el a diákokat. 82 gyerek ehelyett a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskolában folytatja tanulmányait. Több osztály az osztályfőnökkel együtt maradt, a végzősök kerültek más osztályokba. Ám a Zánkáról érkezett diákokat a régi szaktanáraik készítik fel az érettségire.

Lapunk úgy tudja, hogy 12 tanár és az Egry volt igazgatója, Vellai László is a tapolcai iskolába ment, Vellai igazgató helyettesi feladatokat kapott. Hogy több pedagógus itt folytatja, nem meglepő: jó közösség volt az Egryben, ráadásul a Zánka környéki településeken élő tanerő számára a centrum által ajánlott iskola túl távolinak bizonyult. Akadnak viszont pedagógusok, akik a felmentésüket kérték. Őket a szakképzési központ kiszolgáltatott helyzetbe hozta, mire ugyanis a munkáltatói jogokat gyakorló centrum augusztus 22-én tájékoztatást adott a lehetőségeikről, az iskolák feltöltötték álláshelyeiket.

Hogy mi lesz a tábor területén üresen maradt iskolaépületekkel, semmit sem tudni. Azok is a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott Erzsébet-alapítvány tulajdonában vannak. Olyan épületekről van szó, amelyeket 2012-ig az utolsó csavarig felújítottak állami és uniós támogatásból, így a tulajdonosnak meghatározott ideig fenntartási kötelezettsége van. Lapunkban két hete írtuk meg, hogy a tábor felújítását a Mészáros Lőrinc és a gyermekei tulajdonában álló Fejér-BÁL Zrt. nyerte el 16,8 milliárd forintért. A csúszás borítékolható a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, hiszen egyes épületek felújítását már idén október végére, más épületekét pedig április végére el kellene végezni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!