Valami nem stimmel az aktív fertőzöttek számával

Valami nem stimmel az aktív fertőzöttek számával

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rejtély, hogyan lehet még az országban annyi aktív fertőzött, amennyiről a koronavírus-jelentésekben naponta olvashatunk. Sehogy sem jönnek ugyanis ki a számok: hatósági házi karanténban, illetve kórházban már alig vannak, miközben az aktív fertőzöttek kapcsán egy jóval nagyobb számmal találkozhatunk. Lehetséges ez? Hol van jelenleg az a 33 ezer ember, aki az adatok alapján sem kórházban, sem karanténban nem tartózkodik, mégis koronavírusos? A valóság prózaibb lehet: rendkívül sokan ragadhattak be a rendszerbe, akiket valamiért nem tudtak eddig gyógyultnak nyilvánítani. Alább részletesebben is a számok.

Bár a regisztrált új fertőzöttek száma már március végétől elkezdett csökkenni, egy idő után ráadásul meredeken, mégis van egy olyan szám a hivatalos koronavírus-adatokban, ami hosszú hetek óta alig esik valamivel. Ez az aktív fertőzöttek száma, ami a kedd reggeli adatok szerint 35 421 fő. Múlt pénteken, majd most hétfőn is csak kicsivel több, 36 078, majd 35 602 embert tartottak számon. Hetek óta tapasztalni, hogy alig valamivel csökken az ő számuk, június 30-án 39 354 főről szóltak az adatok, míg június 15-én 45 541-ről. A tavasz végén jóval meredekebb zuhanást tapasztalhattunk itt is: május 17-én még 138 384, május 30-án pedig 78 625 aktív fertőzött volt.

Május 17-étől kezdve, tehát az elmúlt két hónapban összesen 10 742 új fertőzöttet regisztráltak. Ez azt kellene jelentse, hogy több tízezernyi olyan ember van, aki már több mint két hónapja aktív fertőzött – miközben sem kórházban, sem hatósági házi karanténban nincsenek. Kórházi kezelésre ugyanis jelenleg 77-en szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati koronavírus-honlap szerint jelenleg 1504-en tartózkodnak hatósági házi karanténban. Ha valóban 35 421 aktív fertőzött van jelenleg, az azt jelenti, hogy közülük 33 840-en se kórházban, se karanténban nincsenek.

Aktív fertőzötté hivatalosan azután válik valaki, hogy a teszt kimutatja szervezetében a koronavírust, így pedig a népegészségügy elrendeli a tíznapos házi karantént. A tavalyi év első felében még két hétig kellett otthon maradni, illetve többeket csak azután nyilvánítottak gyógyultnak, hogy ezt negatív koronavírus-teszt igazolta. A többség esetében viszont ősztől nem volt ilyesmire szükség: ha a tünetek kezdetétől számítva eltelt tíz nap, és a karantént megszüntették, onnantól ők hivatalosan nem voltak aktív fertőzöttek. Az érintetteknek legalábbis semmilyen módon nem kellett számot adniuk arról, jelen van-e még a fertőzés a szervezetükben.

Az, hogy jelenleg még mindig 35 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon, arra utalhat, hogy valamiféle probléma van a gyógyultak lejelentésével. Kerestük ezzel kapcsolatban még pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központot, de választ egyelőre nem kaptunk.

Tavaly nyár elejére hasonló módon visszaesett az új fertőzések száma, mint idén. Akkor viszont nyár közepén is bőven több volt a karanténban lévők száma, mint a fertőzötteké. Ez a kontaktkutatás eredményének is számított: alacsonyabb fertőzésszám mellett jóval inkább tudott működni a kontaktok keresése, mint tömeges terjedés esetén. Tavaly június 17-én az aktív fertőzöttek száma 964 volt, közülük 210-en voltak kórházban, 16-an pedig lélegeztetőgépen. Eközben ugyanezen a napon 7545-en tartózkodtak hatósági házi karanténban. Július 17-ére az aktív fertőzöttek száma 478 főre csökkent, közülük 83-an voltak kórházban, összesen 4213-an pedig házi karanténban.