Válasz Online: Lázár Jánosék ingyen engednének át frissen felújított kastélyokat

Válasz Online: Lázár Jánosék ingyen engednének át frissen felújított kastélyokat

Lázár János építési és beruházási miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években több százmillió, esetleg több milliárd forint állami és uniós pénzből felújított kastélyokat adna át közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek az Orbán-kormány – derül ki a Válasz Online-hoz eljutott törvénytervezetből, amelyet Lázár János tárcája jegyez.   

A „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet szerint az épületek „hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, ahogy már korábban átadtak közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak több ezer milliárd forint értékű állami vagyont: a magyar felsőoktatás nagy részét, rengeteg kulturális és agrártevékenység ellátását, és az ezekhez kapcsolódó ingatlanokat” – írja a portál.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kezelésében lévő ötven épület közül a tervezet tucatnyi kastélyt jelöl ki ingyenes tulajdonátruházásra vagy vagyonkezelésbe adásra, a lap szerint éppen a jó állapotúakat. A mellékletben az alábbi felújított kastélyokat és palotákat nevesítik helyrajzi szám szerint, a hozzájuk tartozó parkokkal, istállókkal, melléképületekkel és földekkel, erdőkkel együtt:

• Bajna, Sándor-Metternich-kastély,
• Dég, Festetics-kastély,
• Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély,
• Füzérradvány, Károlyi-kastély,
• Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria,
• Nádasdladány, Nádasdy-kastély,
• Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség,
• Sümeg, Püspöki Palota,
• Szabadkígyós, Wenckheim-kastély,
• Tata, Esterházy-kastély,
• Tiszadob, Andrássy-kastély,
•Tuzsér, Lónyay-kastély.

Ezek közül a „legolcsóbban” renovált komlódtótfalui kúriára is 660 milliót költöttek, de például a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak. 

A tervezet a fenti listában szereplő műemlékek esetében kétféle lehetőséget vázol fel: a tulajdonjog ingyenes átruházását vagy a vagyonkezelésbe adást. A jogi szöveg tartalmaz ellentmondásokat, bár az alapvető szándék teljesen világos. Eszerint az „ingyenes tulajdonszerzésre vagy vagyonkezelésbe vételre irányuló kérelmet természetes vagy jogi személy nyújthat be a kulturális örökség védelméért felelős miniszterhez”, vagyis jelenleg Lázár Jánoshoz. A kérelemről az építési és közlekedési miniszter hoz döntést, és a tervezet 3. §-a szerint az „ingatlan, valamint az ingóságok ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (a továbbiakban: kekva) vagy a kekva fenntartásában álló jogi személy tulajdonába adható”.

A vagyonkezelés elvben megtartja az épületet az állam tulajdonában, az ingyenes tulajdonba adás esetében az értékes vagyonelemet az állam egyszerűen elajándékozza – állapítja meg a portál a tervezet alapján.

A lap azt is kiemelte a tervezetből, hogy látszólag biztosítja az épületek múzeumi funkciójának megmaradását, a tulajdonszerzőnek (vagy vagyonkezelőnek) ugyanis vállalnia kell, hogy az ingatlant üzemelteti, karbantartja, és a nyilvánosság számára nyitva tartja legalább heti öt napon keresztül napi 8 órát, a parkokat pedig minden nap 8 és 20 óra között. A szerződést azonban csak azután lehetne felmondani, hogy a bíróság jogerős ítéletben állapította meg a megszegését.

Az új jogszabály július 1-jén lépne hatályba, és sarkalatos törvénynek minősülne.

A portál még felidézi a Telex értesülését, miszerint a NÖF csoportos leépítés keretében 168 dolgozót – a teljes munkavállalói létszám ötödét – bocsátotta el, s felfüggesztette az edelényi L’Huillier-Coburg- és a péceli Ráday-kastély látogathatóságát.

 

Címkék: Lázár János