Válasz Online: Orbán Ráhel üzletasszony lett

Válasz Online: Orbán Ráhel üzletasszony lett

Fotó: Unsplash/Mufid Majnur

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igaz a Válasz Online szerint, hogy a száz leggazdagabb magyar nyolcvan százaléka még mindig baloldali lenne. Az állítást Orbán Viktor fogalmazta meg a kormányinfón, látva A 100 leggazdagabb magyar idei kiadványát. A Válasz arra jutott, hogy legfeljebb 14 főnek van baloldali múltja vagy ellenzéki jelene, de még az ő többségük is betagozódott már a NER-be. Húsz fő van a listán, akik egyértelműen a rendszer tartóoszlopai – a lap szerint meglehet, hogy Orbán csak őket tartja igazi jobboldalinak.

Ráadásul a kormányfő lánya hivatalosan is belépett az üzleti életbe. Orbán Ráhel nemrég bejegyzett tisztviselő lett a Tiborcz István tulajdonában álló cégcsoport BDPST Koncept Kft. nevű leányvállalatában – hívta fel rá a figyelmet a Válasz Online.

Csupán tizennégy százaléknyian mondhatóak úgy-ahogy baloldalinak

Bár a miniszterelnök azt mondta nemrég, „messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól”, a Válasz Online hat kategóriát állított fel, amiből csak az utolsóba tartoznak az egyértelműen baloldali szereplők. Ide tizennégyen tartoznak. A NER tartóoszlopai közé húsz, a NER-ből kipottyant nagyvállalkozók közé három, a jobboldalra köthető milliárdosok közé 29, a kétkulacsos játékosok közé három, a politikailag besorolhatatlan üzletemberek közé pedig 31 fő került.

Talán a legfontosabb kategória az, amire Orbán a nyolcvan százalékot érthette, itt olyanok vannak, mint Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Vida József, Tiborcz István, Széles Gábor, Hernádi Zsolt, nyerges Zsolt, Jászai Gellért vagy Szemerey Tamás. A NER-ből kiesettek közé nyilvánvalóan beletartozik Simicska Lajos és Spéder Zoltán, illetve a TV2 környékéről távozó Rákosi Tamás is.

Bár huszonkilenc személy helye nincs ennyire egyértelműen Orbán Viktor környékén, de ettől még ők is becsatornázhatóak a jobboldalra, esetleg már akkor konzervatívok voltak, amikor a Fidesz még nem. Nem kérdés az itteni helye a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát elnöklő Nagy Eleknek, a Széll Kálmán Alapítványt korábban elnöklő Lantos Csabának, vagy olyan más csúcsszereplőknek, mint Váradi József, Kreinbacher József, Birgés Tibor, Fülöp Gábor vagy Varga József agrármilliárdos.

Három olyan szereplő van, aki mindkét térdelet igyekszik bejátszani: Csányi Sándor mellett Nagy Györgyöt és Kedves Ferencet említette itt a lap.

Politikailag besorolhatatlan például a pornómilliárdos Gattyán György, a szépségiparban dolgozó Jákob Zoltán, a buszgyáros Krankovics István, az építőanyagiparban tevékenykedő Tibor Dávid vagy a Líra-csoport élén álló Kolosi Tamás.

Akiket pedig a Válasz Online is baloldalra tett: Veres Tibor, Leisztinger Tamás, Albrecht Ottó, Ináncsy Miklós, Dunai György, Szabó András, Bayer József, Füzesi Attila, Antal Ernő, Virág Attila, Nyíri Viktor., Varga Zoltán, Bige László és Bojár Gábor.

A Válasz Online szerint tehát csupán tizennégy százaléknyian mondhatóak úgy-ahogy baloldalinak, de többen közülük már szintén összebútoroztak a Nemzeti Együttműködés Rendszerével.