Válaszolt Demeter a Mazsihisznek, a liberális fősodor „nettó náci” logikáját emlegeti

Válaszolt Demeter a Mazsihisznek, a liberális fősodor „nettó náci” logikáját emlegeti

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom” eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből – erről írt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) adott válaszába Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Demeter azzal okozott nagyobb felháborodást, hogy Európát Soros György gázkamrájának nevezte, magát Sorost pedig egyenesen Hitlerhez hasonlította.

Ezt nem hagyta szó nélkül a Mazsihisz, amely közleménye arról írt, „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. Szerintük a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.

Erre reagált a kormánypárti Origón Demeter. Mint írta, a Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. „Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában. A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják”.

Demeter szerint jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. – A jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni – írta. Hozzátette: ezt az életformát most támadják például azzal, hogy a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből – anélkül szerinte, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek európai értékeken. Így úgy véli, gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül, amiről mint említette „Hannah Arendt írt igen okosakat”.

– 75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan – hangsúlyozta hozzátéve, hogy ő nem is fogadja el. Végezetül Demeter hozzátette, azt szeretné, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó-, mind a keresztény magyarok számára.

Köves Slomó: Otromba provokáció

Vasárnap Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is reagált a Telexnek Demeter szavaira. Mint írta, „Demeter Szilárd »eszmefuttatása« ízléstelen és méltatlan”. – Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál – szögezte le. Ugyan Köves szerint a fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is, de konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. „Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni” – írta Köves Slomó.

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének szavait az izraeli nagykövetség is elítélte, míg Bajnai Gordon volt miniszterelnök Orbán Viktort kérte arra nyilvánosan, rúgja ki Demetert, de felszólalt Pálinkás József pártja, illetve Vámos Miklós író is.