Válasz Online: Még nőtt is az abortuszok száma a szívhangrendelet bevezetése után

Válasz Online: Még nőtt is az abortuszok száma a szívhangrendelet bevezetése után

Magzati szívhang (Fotó: Science Photo Library via AFP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően nőtt az elvetetett magzatok száma Magyarországon – számolt be róla a Válasz Online

A lap elemzésében arról írt, mostanra már hét-nyolc hónap adatait ismerjük a radikális jobb oldalnak tett gesztusként bevezetett rendelet hatálybalépése óta, így egybe tudták vetni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentését az abortuszok számáról és azok 100 szülésre jutó arányáról az előző év hasonló időszakával. Eszerint 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma. A lap ebből azt a következtetést vonta le: a szívhang meghallgatása ellenére nemhogy kevesebb, de a korábbinál is több terhességet szakíttattak meg. Sőt, a száz élveszülésre jutó abortuszok száma erőteljesebben romlott: szeptemberben 18, októberben 15, novemberben pedig 9 százalékos volt az emelkedés. Utóbbi a cikk szerint azért különösen súlyos probléma, mert ez az érték a rendszerváltás óta zuhant Magyarországon.

A Válasz Online az okokat elemezve arra jutott, nem a rendelet miatt nőtt az abortuszok száma, de az attól remélt hatás is elmaradt. Úgy vélték, a magyarázat az lehet, hogy a feltehetően a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat. Ugyanez a szomorú jelenség volt megfigyelhető a 2008–2010-es gazdasági visszaesés idején is, amikor is utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya. A lap teljes elemzése itt olvasható.

Arról, hogy menthet-e életeket a szívhangrendelet, itt írt korábban a Magyar Hang – több a fájdalmas döntésben érintett nőt is megszólaltatva.