Változik a lakossági rezsiszámla

Változik a lakossági rezsiszámla

Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új rezsiszabályokkal minden magyar családot, minden magyar nyugdíjast véd a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit a lakossági rezsiszámlák is tartalmazni fogják – idézte az MTI a kormány honlapján megjelenteket. 

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett egy év alatt, és az emelkedés folytatódik – írták. (Az ugyanakkor nem derül ki, hogy az átlagfogyasztás felett miért nem csak hatszorosára emelik az árat, hanem hétszeresére.) 

Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy a kormány az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő. A számlák tartalmazni fogják továbbá, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó – közölték.

Mint ismert, a kormány augusztustól az áram árát átlagfogyasztás felett kétszeresére, a gáz árát pedig hétszeresére emelte. Ehhez képest a kormány közlése szerint „egy átlagos fogyasztású, magyar család ezután is a valós piaci ár hetedéért kapja meg az áramot, és a valós piaci ár tizedéért a gázt”.