Már tollat, krétát, kukazsákot is a szülőktől kér az iskola, mert nem vehet

Már tollat, krétát, kukazsákot is a szülőktől kér az iskola, mert nem vehet

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kifizetések korlátozását rendelték el a tankerületi központokban, az iskoláknak még a mindennapi működéshez szükséges dologi eszközök beszerzéséért is külön engedélyt kell kérniük, több intézmény pedig a szülőkhöz fordult segítségért – értesült a Népszava.

A laphoz eljutott egy levél, amit az egyik budapesti tankerületi központhoz tartozó középiskola igazgatója küldött a szülőknek. Szerinte a szigorítás olyan mértékű, hogy még egy gombostűt sem vehetnek önállóan, a szülőket pedig arra kérte, ha tehetik, küldjenek be az iskolába egyebek mellett tollat, táblafilcet, krétát, fénymásolópapírt, ceruzaelemet, a kukákba műanyagzsákot. Az otthon feleslegessé vált eszközöket – például seprűt, irodai széket – is szívesen fogadják.

Mint a Telex megírta, a kormány szeptember végén rendelt el kifizetési tilalmat az állami költségvetési intézményekben egy nem nyilvános kormányhatározatban. E szerint az állami szervek október 31-éig lényegében nem fizethetnek ki semmit, ami nem bérköltség, ugyanakkor a kivételek között sorolták fel a közoktatási, egészségügyi, gyermekjóléti intézményeket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként akkor a kormányinfón azt mondta, hogy minden stopról szóló hír tévedés, eddig is volt már olyan, hogy csak a Pénzügyminisztérium engedélyével lehet fizetni, most is ez történik. Nem sokkal később a Népszava írta meg, hogy a kifizetési korlátozás mégis érinti a kórházakat, október végéig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki. 

Most pedig azt is megtudta a lap, hogy hasonló intézkedéseket hoztak a tankerületi központokban is, amit megkeresésükre az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ is megerősített. Kérdéseikre válaszolva azt írták, csak a legszükségesebb, köznevelési alapfeladatok ellátásához kapcsolódó kifizetések történhetnek meg, az ezen felüli kiadások központilag felülvizsgáltra kerülnek október végéig. Hozzátették: a tankerületi központoknak biztosítaniuk kell az intézmények zavartalan működését, ezért „mindent, ami ehhez szükséges, be is kell szerezniük”.